007 No Time to Die- elokuvan esittämä henkilökuva James Bondista

007 No Time to Die- elokuvan esittämä henkilökuva James Bondista

October 27, 2022 0 By 007 Travelers

Teksti: 007 Travelers

Elokuvan “007 SPECTRE” (2015) lopussa Bond (Daniel Craig) vetäytyy eläkkeelle Britannian salaisesta palvelusta. Kuusi vuotta myöhemmin ilmestynyt “007 No Time to Die” (2021) jatkaa suoraan tuosta hetkestä. Bond on lomalla Italiassa rakkaansa Madeleine Swannin (Léa Seydoux) kanssa. Bond on kuitenkin kaikkea muuta kuin rentoutunut, koska vilkuilee koko ajan selkänsä taakse. Aiemmin moista varovaisuutta ei ole Bondissa nähty.

Madeleine: “Vilkuilet koko ajan olkasi yli.”
Bond: “Mitä?”
Madeleine: “Kukaan ei ole perässäsi.”
Bond: “En vilkuillut olkani yli.”
Madeleine: “Vilkuilitpas.”
Bond: “Enhän. Meneekö tämä riitelyksi?” – elokuvasta “007 No Time to Die” (2001)

Bondin vieraillessa jo aiemmin kuolleen rakkaansa Vesper Lyndin (Eva Green) haudalla, menneisyys löytää Bondin Vesperin haudassa räjähtävän pommin muodossa. Bondin paetessa ja noutaessa Madeleinea, hän saa omituisen puhelun Blofeldilta (Christoph Waltz), joka kertoo Madeleinen kuuluvan SPECTRE- organisaatioon. Bond uskoo Madeleinen pettäneen tämän ja lähettää hänet pois junalla.

Bondin naissuhteet eivät ole olleet pitkäaikaisia hänen menneisyydessään. Vaimo Tracyn (Diana Rigg) kuolema elokuvassa “Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa” (1969) ja Vesper Lyndin menehtyminen leffassa “Casino Royale” (2006) ovat olleet hänen suurimpia menetyksiään. Muutoin hänen naissuhteensa ovat olleet lyhyitä eikä hän ole päästänyt ketään naista kovin lähelle.

Natalia Simonova – “Kuinka voit toimia näin? Kuinka voit olla niin kylmä?”
Bond – “Se pitää minut hengissä.”
Natalia – “Ei. Se pitää sinut yksinäisenä.” – elokuvasta “007 ja kultainen silmä” (1995)

No Time to Die“- elokuvassa Bond on Jamaikalla eläkepäiviään viettävä entinen salainen agentti, joka on nyt jo kaiken tapahtuneen jälkeen rennompi, ja viettää aikaa kalastellen ja purjehtien, ja asuu merenrantatalossa nauttien elämästä mm. pihasuihkustaan upeissa maisemissa. Madeleinen lähtemisestä on kulunut viisi vuotta, mutta kun vanha ystävä CIA-agentti Felix Leiter (Jeffrey Wright) tulee pyytämään apua, Bond hetken tuumailtuaan päättää auttaa Felixiä ja tämän organisaatiota. Vaihtoehtona olisi myös oman organisaation auttaminen kun uusi 007- agentti Nomi (Lashana Lynch) tulee myös kyselemään Bondin apua, mutta James auttaa mieluummin vanhaa ystäväänsä Felixia. Liekö Bondilla jotain kaunaa vanhaa organisaatiotaan kohtaan…?

Bond ja kalansaalis
Photo © EON, United Artists, Danjaq, LLC

Myöhemmin Bond kuitenkin palaa MI6:een ja auttaa heitä selvittämään kuinka Bondin velipuoleksi osoittautunut Blofeld on onnistunut vankilasta käsin ohjaamaan omia SPECTRE- agenttejaan. Bond selvästi vihaa Blofeldia ja meinaa tappaakin tämän kuristamalla, mutta muuttaa suunnitelmansa viime hetkellä. Blofeld kuitenkin kuolee tapauksen seurauksena.

Blofeld meinasi saada surmansa jo hieman aiemmin, kun konna Safin (Rami Malek) saa melkein Madeleinen tappamaan Blofeldin, mutta Madeleine vetäytyy suunnitelmasta. Bondin seuratessa Madeleinea tämän kotiin Norjaan, käy ilmi, että Madeleinella on viisivuotias tytär Mathilde (Lisa-Dorah Sonnet), joka osoittautuu olevan heidän yhteinen lapsi Bondin kanssa.

Mathilde
Photo © EON, United Artists, Danjaq, LLC

Elokuvan loppupuolella Safinin saadessa kidnapattua sekä Madeleinen että Mathilden, lähtee Bond pelastamaan heitä onnistuenkin tehtävässään, mutta jää itse ohjusiskun alle.

Elokuvan “007 No Time to Die” Bondin henkilökuvassa on paljon uutta. Ensinnäkin hän on viisivuotiaan lapsen isä ja Madeleine osoittautuu yhdeksi hänen elämänsä suurista rakkauksista. Bondista kuoriutuu huolehtivainen perheenisä, joka suojelee Mathidea ja Madeleinea parhaansa mukaan Safinin pitäessä näitä panttivankeinaan. Bondin isyys ei ole pelkästään suojelemista kaikelta pahalta vaan se koostuu myös arkisista asioista kuten omenan kuorimisesta lapselleen.

Bond on herättänyt luottamusta työtovereidensa Moneypennyn (Naomie Harris) että Q:n (Ben Whishaw) silmissä, sillä tämä kaksikko tekee entistä enemmän tässäkin elokuvassa Bondille henkilökohtaisia ja epävirallisia palveluksia. Itsevarmana kaveruuteen luottaen Bond marssii Moneypennyn kanssa Q:n luo uusia palveluksia haluten. 007:n suhde entiseen pomoonsa M:ään (Ralph Fiennes) on hieman epäileväinen ja syyttäväkin, mutta elokuvan loppupuolella heidänkin yhteistyö sujuu taas saumattomasti.

Bond ja työkaverit MI6:sta: Moneypenny (Naomie Harris), Nomi (Lashana Lynch) ja Q (Ben Whishaw)
Photo © EON, United Artists, Danjaq, LLC

Tosin sanoen, Bondin henkilöhahmoon on tullut syvyyttä tässä elokuvassa enemmän verrattuna aikaisempiin. Tunteita koetaan ja näytetään. Bond ei ole enää kylmä tappokone, vaan inhimillinen, tunteva ihminen. Nähtäväksi jää, miten tulevissa 007-elokuvissa Bond tullaan esittämään, nähdäänkö menneisyyden tarinoita lähes tunteettomasta agentista, vai pitääkö uusi linja myös uuden näyttelijän tekemän henkilöhahmon kautta.

Lisää MUITA 007-AIHEISIA UUTISIA täällä