007-matkakertomus: Key West (USA) 2019: Felix Leiterin koti

007-matkakertomus: Key West (USA) 2019: Felix Leiterin koti

October 26, 2020 0 By 007 Travelers

Lukeaksesi Floridan 007-matkakertomuksemme päivästä yksi, klikkaa tästä

Päivän Bond-kohteet:

Felix Leiterin talo

Conch Republic Seafood Company

Mallory Square

Tiistai 9. heinäkuuta:

Ensimmäinen aamumme Key Westissä oli hieman sateinen, joten ilta tuntui tosi raikkaalta ja mukavalta. Suuntasimme heti kärkeen kauniin hotellimme Casa Marina Key West – A Waldorf Astorian aamupalalle. Hotellihan on Bondin hotellivalinta John Gardnerin novelisaatiossa “007 ja lupa tappaa” (1989), ja saimmekin yhden parhaista ikinä syömistämme aamupaloista. Tarjolla oli kaikkea mitä vain voi kuvitella. Erityiskiitos omeletti-kokille!

Uloskirjautumisemme jälkeen lähdimme kohti osoitetta 707 South Street, joka on Felix Leiterin (David Hedison) koti elokuvassa “007 ja lupa tappaa” (1989). Täällä vietetään Felixin ja Della Churchillin (Priscilla Barnes) hääjuhlia.

Mika ja Pirita / 007 Travelers Felix Leiterin talon edustalla

Rohkeasti soitimme ovikelloa ja esittelimme itsemme. Kysyimme saisimmeko ottaa kuvia talon ulkopuolelta ja mukava omistaja suostui heti, sekä pyysi meitä myös sisään ottamaan kuvia talosta, josta löytyy hieno “Bond-huone”, joka on täynnä kehystettyjä 007-julisteita.

Hän näytti meille myös uima-altaan, jonka ympärillä juhlat ovat elokuvassa. Hieno paikka! Elokuvassa uima-allas näyttää isommalta, kun sen ympärille on kokoontunut paljon ihmisiä. Omistajat olivat tehneet joitain muutoksia ja parannuksia ja nyt allasalue näytti vieläkin paremmalta kuin elokuvan tekemisen aikoihin.

Elokuvassa täällä tapahtuu myös ikäviä asioita kun Dario (Benicio del Toro) miehineen tappavat Della Churchillin ja ottavat Felixin panttivangiksi syöttäen tämän myöhemmin haille, jonka jälkeen tuovat haavoittuneen Felixin takaisin taloon, josta Bond (Timothy Dalton) löytää hänet sekä Dellan ruumiin.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että kirjamaailmassa Felix syötetään haille Ian Flemingin kirjassa “Elä ja anna toisten kuolla” (1954), mutta tätä tapahtumaa ei ole elokuvaversiossa “Elä ja anna toisten kuolla” (1973). Nyt elokuvassa “007 ja lupa tappaa” (1989) tämä tapahtuu Felixille ja myös John Gardnerin novelisaatiossa, joten salama tosiaan iskee samaan paikkaan kahdesti tässä tapauksessa… 🙂

“Leiterin vuoteella makasi jokin ihmisen muotoinen möhkäle. Se oli peitetty huovalla. Kasvojen kohdalta huopa näytti liikkumattomalta.
Bond puri hammasta kumartuessaan vuoteen yli. Erottuiko huovassa jokin vähäinen liikahdus?
Bond tempaisi huovan syrjään kasvojen kohdalta. Ei ollut mitään kasvoja. Vain jotakin, minkä ympärille oli moneen kertaan kiedottu likaisia siteitä – kuin valkoinen ampiaispesä.
Hän veti varovasti huopaa alemmaksi. Lisää siteitä, yhä karkeammin kiedottuina. Siteiden läpi tihkui kosteaa verta. Sitten tuli näkyviin säkin yläpää. Säkki verhosi ruumiin alaosan. Kaikki oli likomärkää verestä.
Siitä kohdasta, missä suun olisi pitänyt olla, pisti siteen alta esiin paperipala.
Bond veti sen käteensä ja kumartui. Hän tunsi poskellaan äärimmäisen heikon hengityksen aavistuksen. Hän tempaisi yöpöydällä olevan puhelimen kuulokkeen käteensä. Kesti useita minuutteja, ennen kuin hän sai Tampan käsittämään. Sitten hänen äänestään kuvastuva pakottava kiire tuotti tuloksia. He tulisivat kahdessakymmenessä minuutissa.
Hän laski kuulokkeen ja silmäili epämääräisesti kädessään olevaa paperiliuskaa. Se oli valkoisesta käärepaperista repäisty kaistale. Kömpelöin painokirjaimin siihen oli raapustettu lyijykynällä sanat:

HÄN RIITAUTUI JONKIN KANSSA, JOKA SÖI HÄNET.
Ja alempana oli suluissa:
(P.S. MEILLÄ ON MONIA MUITAKIN YHTÄ HAUSKOJA PILOJA VARASTOSSA.)”

Ian Fleming: “Elä ja anna toisten kuolla” (1954)

“Kävellessään Leiterin työhuoneeseen Bond tunsi astuvansa suoraan menneisyyteen. Tavalla tai toisella hän oli tiennyt, mikä häntä oven takana odotti, mutta kun hän tosiasiassa näki sen, hänen koko olemuksensa kutistui kokoon. Huone oli myllerretty ylösalaisin, mutta samassa hän huomasi nahkasohvalla jonkinmoiseen riepuun käärityn mytyn, josta valui verta lattialle.
Bond puri hampaansa yhteen. Tuntui siltä kuin hän olisi kokenut saman jo kerran aikaisemmin. Hän levitti nopeasti peitteen auki. Kyse oli ainoastaan siitä, oliko Felix elossa vai ei.
Hänen vaatteensa olivat riekaleina ja yltä päältä veressä. Hänen proteesinsa olivat irti ja niiden kiinnityskohdissa näkyi silpoontunutta lihaa ja luunpalasia.”

John Gardner: “007 ja lupa tappaa” (1989)

David Hedison Felix Leiterina elokuvassa “007 ja lupa tappaa” (1989).
Photo © EON, United Artists, Danjaq, LLC

Myöhemmin elokuvassa Bond tulee vielä takaisin tutkimaan Felixin huonetta. Poliisi on rajannut alueen, mutta Bond hyppää aidan yli päästäkseen Felixin huoneeseen.

Lähdettyämme Felix Leiterin talolta ajoimme Key Westin keskustaan.

Ja kyllä, Key Westistä löytyy myös Hard Rock Cafe!

Mika, Pirita ja Hard Rock Cafe Key West

Kuuluisia baareja Key Westissä ovat myös Sloppy Joe’s Bar osoitteessa 201 Duval Street ja Capt. Tony’s Saloon osoitteessa 428 Greene Street.

“Sloppy Joen ja Captain Tonyn kapakoissa juopottelevat ihmiset ilmestyivät ulos jalkakäytäville; kärsivällisesti häiden alkua odottanut kirkkoväki rynnisti kohti ovia, kun uutinen kiiri St. Paulin läpi kulovalkean tavoin; ja Garrisonin poukamassa istuvat vanhukset samoin kuin nykyaikaisen venesataman liepeillä aikaansa viettävät nuoret katselivat näkyä uskomatta silmiään.”

John Gardner: “007 ja lupa tappaa” (1989)

“Paikallisessa akvaariossa on joitakuita pieniä haikaloja. Se sijaitsee rannassa Duvalin alapäässä, mutten usko että Sanchezille olisi niistä juurikaan hyötyä… Yhtäkkiä Sharky vaikeni sen näköisenä kuin hänen mieleensä olisi juolahtanut jotain. – Odotas. Saaren toisella puolella on se paikka, mikä sen nimi nyt olikaan? Ocean jotain. Ocean Exotica, se se oli. Sen laiturin päälle on pystytetty iso varastorakennus jossa pidetään kaikenlaisia kaloja. Ne harrastavat siellä myös jonkinlaista jalostustoimintaa. Joku kertoi että ne käyttävät pumppuja tai jotain kalojen kasvattamiseen. Se on tosi iso paikka ja laiturin alla löytyy kyllä tilaa riittävän kokoiselle haialtaalle.”

John Gardner: 007 ja lupa tappaa” (1989)

Bond ja Sharkey (Frank McRae) (kirjassa roolihahmon nimi on Sharky) tulevat ensin tutkimaan paikkaa päivänvalossa.

Ocean Exotica on paikka jossa Felix Leiter melkein kuolee kun joutuu haiden syömäksi… Oikeassa elämässä paikka on Conch Republic Seafood Company osoitteessa 631 Greene Street.

Pirita / 007 Travelers
Bond ja Sharkey miettivät mitä tehdä
Photo © EON, United Artists, Danjaq, LLC

Auringon laskiessa Bond ja Sharkey tulevat takaisin Ocean Exoticaan. Tällä kertaa he käyttävät venettä ja tulevat meren suunnalta rakennukseen.


Uskomme myös, että kohtaus Isthmus Citystä, jossa Bond tapaa Q:n (Desmond Llewelyn) ja Pam Bouvierin (Carey Lowell) on kuvattu rannassa lähellä tätä paikkaa.

Photo © EON, United Artists, Danjaq, LLC

Söimme maukkaat Key Lime – piiraat Conch Republic Seafood Companyn tiloissa. Limettipiirakka kuuluu myös Bondin mieliruokiin,

“Bond huomasi, että joukkoon sisältyi myös jälkiruokia, ja tutki kiinnostuneena paikkakunnalle tyypillistä limettipiirakkaa, joka kuului hänen mieliruokiinsa vaikkei ollutkaan varsinaista herrojen herkkua.”

John Gardner: “007 ja lupa tappaa” (1989)

Key Lime – piirakka ja 007

Sitten oli aika kirjautua hotelliimme, joka oli Fairfield Inn and Suites by Marriott Key West.

Majoitus ajalla 09-11 heinäkuuta 2019

HotelliFairfield Inn and Suites by Marriott Key West ***
Osoite: 2400 North Roosevelt Blvd, Key West, Florida, USA
Varattu: Hotels.comin kautta
Hinta: $186,15 + vero $23,17 / 1 yö, yhteensä = $418,84
Aamiainen: Kuului hintaan
Wi-Fi: Ilmainen
Pysäköinti: Ilmainen
Sisäänkirjautuminen: Kello 15.00 
Uloskirjautuminen: Kello 11.00
Huonetyyppi: STDO

Kirjauduimme sisään ja saimme huoneen numero 252 ja nautimme hotellin ihanasta uima-altaasta ja näimme myös kivoja iguaaneja kävelemässä altaan ympärillä.

Hotelli tarjoaa ilmaisen kyydin (kuuluu Resort Feen hintaan) pikkubussilla Key Westin keskustaan ja käytimme tämän hyödyksi ja ajoimme Mallory Squarelle katsomaan uskomatonta auringonlaskua. Aukiolla oli monia eri “taiteilijoita” ansaisemassa rahaa erilaisilla tempuilla.

Elokuvassa “007 ja lupa tappaa” Bond ja huumevalvontahallinnon operatiivinen agentti Hawkins (Grand L. Bush) tapaavat Mallory Squarella.

Hawkins (Grand L. Bush) ja Bond (Timothy Dalton) kävelemässä Mallory Squarella elokuvassa “007 ja lupa tappaa” (1989)
Photo © EON, United Artists, Danjaq, LLC

“He olivat sopineet tapaavansa Mallory Squarella ihaillakseen auringonlaskua. Se – kuten jokainen Key Westissä vieraillut tietää – on todellinen must turisteille ja jopa joillekin paikallisille asukkaille.

– Tänään olemme ihan hissuksiin, Bond oli sanonut Sharkylle. – Ota sinä selville niin paljon kuin pystyt. Minä puolestani ryhdyn toimiin vasta pimeän tultua. Bond ei tiennyt silloin, että ilta toisi muassaan lisää odottamattomia sattumia.

Noin tuntia ennen auringonlaskua sen ihailijat alkoivat kerääntyä Mallory Squarelle ja heidän mukanaan tulivat kaiken maailman esiintyjä taikureista jonglööreihin, tulennielijöihin, akrobaatteihin, maalareihin ja käsintehtyjen rihkamakorujen kaupustelijoihin. Se on hauska, harmiton ja ehdottoman kaunis tapahtuma pilvettöminä iltoina, jolloin laskeva aurinko maalaa horisontin loistavan purppuranpunaiseksi – värisävy, joka heijastuu samalla koko kaupunkiin.

Sharky ja Bond tapasivat toisensa juuri sillä hetkellä, kun aurinko laski ja sadat aukiolle kokoontuneet ihmiset alkoivat osoittaa suosiotaan Luojalle, joka oli ottanut tehtäväkseen huolehtia illan erikoistehosteista.”

John Gardner: “007 ja lupa tappaa” (1989)

Auringon laskettua mereen, kävelimme ympäri kaunista Sunset – laituria. Ihmiset söivät, joivat ja pitivät hauskaa. Todella mieleenjäänyt ilta…

Mika / 007 Travelers

Ennen hotellille paluuta söimme vielä myöhäisen illallisen Sandbar Sportsbarissa, joka sijaitsi osoitteessa 511 Greene Street. Palvelu täällä oli jotensakin hidasta ja ruoka itsessään aika perusmättöä, mutta hei, tämä oli sporttibaari, emmekä mitään gourmet-ruokaa odottaneetkaan. Tilatut juustohampurilaiset ja fajitakset veivät hyvin nälän.

Hotellin ilmainen pikkubussi tuli ajallaan ja ajoimme takaisin hotellille. Huomenna olisi taas uusi päivä ja paljon Bond-kohteita elokuvasta ja kirjasta “007 ja lupa tappaa“. Seuraavaan päivään tästä

Lue lisää 007-MATKAKERTOMUKSIA täällä