007 No Time to Die – elokuvan arvot ja ideologia

007 No Time to Die – elokuvan arvot ja ideologia

August 7, 2022 0 By 007 Travelers

Teksti: 007 Travelers

Pohdimme tässä artikkelissa “007 No Time to Die” (2021) – elokuvan arvoja ja ideologiaa.

Arvoilla tarkoitetaan toivottua asiaa, suotavaa käyttäytymistä tai päämäärää. Arvot ovat luonteeltaan käsitteellisiä ja ne ohjaavat ihmisten tai ihmisryhmien toimintaa.

007 No Time to Die” – elokuvan arvoista tulee ensimmäisenä mieleen tasa-arvo. Miesten (Bondin) ja naisten asemaa on vuosien saatossa tasa-arvoistettu ja prosessi jatkuu tämän elokuvan osalta. Varsinkin ensimmäisten Bond-elokuvien antama naiskuva oli hyvin erilainen ja epätasa-arvoinen, kun myöhemmissä Bond-elokuvissa naiset ovat yhä enemmän Bondin kanssa samanarvoisia. Parhaiten tämä nähdään agentti Nomin (Lashana Lynch) hahmossa, joka on jopa perinyt Bondin 007- numeron tämän jäätyä eläkkeelle. Myös CIA-agentti Paloma (Ana de Armas) haastaa miehet taistelutaidoillaan, ja 007:n rakastettu Madeleine Swann (Léa Seydoux) saa Bondin näkemään maailmaa muiltakin kuin omalta kantiltaan.

Daniel Craig James Bondin roolissa elokuvassa “007 No Time to Die” (2021)
Photo © EON, United Artists, Danjaq, LLC

Tasa-arvo myös tummaihoisia kohtaan on selkeästi parantunut 60-70 -luvuilta. Edellä mainittu Nomi on brittien salaisen palvelun agentti siinä missä Bondkin. Samoin Bondin paras ystävä Felix Leiter (Jeffrey Wright) on myös tummaihoinen. Muutenkaan tummaihoisia ei enää niinkään esitetä pelkästään pahoina tai rikollisina, vaan usein he kantavat sankarin viittaa harteillaan.

Se mikä ei ole hirveästi muuttunut vuosien varrella ovat konnat ja lähinnä heidän ulkomuotonsa. Jo ensimmäisistä elokuvista lähtien konnilla on ollut usein joku ulkoinen vamma, yleensä kasvoissa, tai jokin muu fysiologinen vamma. Tälläkin kertaa pääkonna Safinin (Rami Malek) kasvot ovat vaurioituneet, Primolla (Dali Benssalah) on lasisilmä ja Blofeld (Christoph Waltz) on silmänsä menettänyt, ja samalla saanut arpia kasvoihinsa. Muistattehan: Tohtori No (Joseph Wiseman), menettänyt säteilyn seurauksena molemmat kätensä, ja ne on korvattu metallisilla korvikkeilla, Emilio Largo (Adolfo Celi), menettänyt toisen silmänsä ja käyttää silmälappua. Tee Hee (Julius W. Harris), jolla on teräskäsi alligaattorin vietyä alkuperäisen. Francisco Scaramanga (Christopher Lee), omaa kolme nänniä. Alec Trevelyanin (Sean Bean), kasvot ovat osittain palaneet räjähdyksessä, Renard (Robert Carlyle), luoti aivoissa, joka aiheuttaa lopulta kuoleman, ennen sitä ei pysty tuntemaan mitään fyysisiä tunteita. Le Chiffre (Mads Mikkelsen), kärsii hemolakriasta, joka saa hänet itkemään verta vasemman silmän vaurioituneesta suonesta.

Ideologia eli aatejärjestelmä tai aaterakennelma on ohjeelliseksi muodostunut aatteiden kokoelma, poliittinen näkökulma todellisuuteen tai kaavoittuneeksi muuttunut poliittinen käytäntö, joka heijastaa tietyn yksilön, ryhmän, yhteiskuntaluokan tai kulttuurin tarpeita ja pyrkimyksiä.

007 No Time to Die” – elokuvan ja Bond-sarjan ideologia on ollut Britannian salaisen palvelun agentin James Bondin lähettäminen maailmaa uhkaaviin tilanteisiin, joissa yleensä joku konna tai organisaatio uhkaa maailman rauhaa. Niin tälläkin kertaa, kun konna Safin varastaa itselleen salaisen Heracles- aseen, joka koostuu nanoboteista, jotka leviävät ihokosketuksen kautta ihmisten DNA:han. Näin Safin pystyy tappamaan valikoimansa ihmiset.

Minkälaisia arvoja sinun mielestäsi Bondilla itsellään on? Minkälaisia kulttuurin tarpeita Bond-elokuvat täyttävät?

Lisää MUITA 007-AIHEISIA UUTISIA täällä