“007 No Time to Die”- elokuvan huumori, onko sitä?

“007 No Time to Die”- elokuvan huumori, onko sitä?

June 23, 2022 0 By 007 Travelers

Teksti: 007 Travelers

Roger Mooren elokuvien aikaan Bond-elokuvissa oli paljon enemmän huumoria kuin nykyisin. Välillä on kritisoitu, että Daniel Craigin elokuvissa sitä on liian vähän. Pohdimme tässä artikkelissa millaista huumoria “007 No Time to Die” (2021)- elokuvassa on ja millaisia huumorin keinoja käytetään.

Q (Ben Whishaw) ja James Bond (Daniel Craig) elokuvassa “007 No Time to Die” (2021)
Photo © EON, United Artists, Danjaq, LLC

Elokuvan alkujaksossa ennen alkutekstejä nähdään räjähtävää toimintaa, mutta hyvin vähän huumoria. Ensimmäinen pilkahdus huumorista tulee, kun alkutekstijakson jälkeen nähdään Valdo Obruchev (David Dencik)- niminen tiedemies. Hän on selkeästi elokuvan koominen hahmo, jonka venäläinen aksentti on yliampuva ja hän on kovin stereotyyppinen kuva “hassusta tiedemiehestä”. Pitkin elokuvaa Obruchevin kommentit yrittävät olla hauskoja, välillä ne osuvat maaliin, välillä ovat varsin kummallisia, kuten hänen saadessa puhelun konna Safinilta (Rami Malek) ja tämän tiedon peittääkseen Obruchev sanoo puhelimeen. “Kyllä, tykkään eläimistä!”

David Dencik Valdo Obruchevin roolissa elokuvassa “007 No Time to Die” (2021)
Photo © EON, United Artists, Danjaq, LLC

Bondin tullessa uudelleen kuvaan, hän on ollut eläkkeellä jonkin aikaa, ja kun ystävä Felix Leiter (Jeffrey Wright) saapuu häntä tapaamaan, hassuttelevat kaverukset jonkun verran Jamaikalla. Samoin Bondin tavatessa uuden agentti 007:n Nomin (Lashana Lynch), saadaan aiheesta revittyä hieman huumoriakin, kun Nomi kommentoi Bondin elämäntapaa tämän eläköidyttyä.

Bondin palattua Lontooseen ja tavatessa M:n (Ralph Fiennes), Bond kommentoi M:n runsasta alkoholin käyttöä tämän toimistossa “Ollaanpa sitä janoisia.” Tämä voi olla huumorillinen viittaus siihen, että yleensä Bond on se suurempi juomari, tai siihen, kuinka paljon hermostuksissaan M juomia kittaa.

Ralph Fiennes M:n roolissa elokuvassa “007 No Time to Die” (2021)
Photo © EON, United Artists, Danjaq, LLC

Läpi elokuvan huumori on jotenkin vaivalloista ja se ei tunnu tulevan yhtä luontevasti kuin esimerkiksi Roger Mooren Bondeissa. Craig ei ole oikein “one-liner” -mies ja hänen vahvuutensa ovat enemmän toiminnassa ja realistisissa toimintakohtauksissa. Näin on ollut oikeastaan koko Craigin viiden elokuvan Bond-kauden, huumori on ollut minimissään, sitä on yritetty nostaa kuitenkin esiin aina joissain kohdissa ja usein muiden hahmojen kuin Bondin toimesta.

Nytkin elokuvan rennoimmat hetket koetaan, kun kuvissa nähdään Ben Whishawn esittämä Q. Bondin ja Q:n sanailussa on rentoutta ja ystävällismielisyyttä. Elokuvan hauskin heitto taitaa tulla Bondilta, kun hän näkee Q:n karvattoman kissan. “Nykyään noita saa karvaisinakin”.

Q’n kissa elokuvassa “007 No Time to Die” (2021)
Photo © EON, United Artists, Danjaq, LLC

Bondin ja Madeleine Swannin (Léa Seydoux) suhde on hieman kireä Bondin luullessa tämän pettäneen 007:n, mutta tilanteen selvitessä ja Madeleinen esitellessä Bondille tyttärensä, tunnelma kevenee ja tilanteesta revitään ulos hieman huumoriakin, kun Madeleine sanoo Bondille, että hän haluaa näyttää jotain, johon Bond vastaa: “Toisen lapsen?”

Daniel Craig (James Bond) ja Madeleine Swann (Léa Seydoux) keskustelevat elokuvassa “007 No Time to Die” (2021)
Photo © EON, United Artists, Danjaq, LLC

Safinin kaapattua Madeleinen tyttärineen, huumori vähenee elokuvan loppua kohden ja toiminta vie voiton. Bondin ja Nomin välillä kyllä välillä muutama huumorinkukkanen saadaan esille. Kokonaisuudessaan elokuvan huumori perustuu enemmän yksittäisiin lausahduksiin, kuin pidempiin humoristisiin kohtauksiin, eli Roger Moore linjalle ei missään vaiheessa mennä. Mooren Bondeissa saatettiin nähdä pitkiä huumorin sävyttämiä takaa-ajojaksoja. Tämä “No Time to Dien” tyyli varmaan sopii paremmin Daniel Craigin Bondille, vaikkakaan Mooren fanit eivät välttämättä näistä Craig elokuvista pidäkään.

Lisää MUITA 007-AIHEISIA UUTISIA täällä