007-matkakertomus: Lontoo (ENGLANTI) 2022: “Pietari ja Shanghai Lontoossa”

007-matkakertomus: Lontoo (ENGLANTI) 2022: “Pietari ja Shanghai Lontoossa”

January 1, 2023 0 By 007 Travelers

On kulunutkin jo kolme vuotta edellisestä 007-matkastamme Covidista johtuen. Koska on James Bondin 60-vuotisjuhlavuosi (2022) valkokankaalla, mikä olisikaan parempi paikka juhlistaa tätä kuin Bondin kotikaupunki Lontoo! Tämä oli viides kertamme Lontoossa ja teemana tällä kertaa “007 No Time to Die” (2021)- elokuvan kuvauspaikat. Tietysti matkalla on aina myös muita kiinnostavia paikkoja.

Tämän 007-matkakertomuksen Bond-kohteet:

Paddingtonin asema

Au Savarin

Bertorelli’s

King’s Cross – St. Pancrasin juna-asema

The Langham- hotelli

O2 Arena (Millennium Dome)

Virgin Health Club (Uima-allas Shanghaissa elokuvasta 007 Skyfall)

Keskiviikko 2. marraskuuta 2022:

Meidän perhe saapui iltalennolla Helsingistä Heathrowille Finnairin siivin. Ostimme Oyster Cardit (suosittelemme) Heathrowlta ja ajelimme maanalaisella Paddingtonin asemalle, johon nuori Bondkin saapuu Charlie Higsonin Young Bond- kirjassa “Hopeaevä” (2005). Vaihdettuamme vielä metrolinjaa löysimme ensimmäisen majoituspaikkamme, hotelli Ridgemountin.

“Paddingtonin asemalla hän hyvästeli matkatoverinsa ja raahasi matkalaukkunsa liukuportaita pitkin maanalaisen asemalle. Sieltä hänen oli määrä matkata Lontoon halki King’s Crossiin, mistä hänen jatkoyhteytensä lähti.”

Charlie Higson: “Young Bond: Hopeaevä” (2005)

Majoitus: The Ridgemount Hotel

Osoite: 65-67 Gower Street, Lontoo, Englanti

Hinta: £156,60 / yksi yö (182,81 EUR) / 3 henkilöä, aamiainen sisältyi hintaan (“viime hetken” tarjous – 10 prosentin alennus huonehinnasta)

Varaus: hotellin omien sivujen kautta

Ensimmäisenä iltana oli tarkoitus löytää vain illallispaikka, ja otimme samalta alueelta pari kuvaa paikoista, jotka oli mainittu Bond-kirjoissa.

Osoitteessa 8 Charlotte Street oli ennen ravintola nimeltä Au Savarin, jossa Bond syö Paula Vackerin kanssa (tämä on mainittu John Gardnerin kirjassa “Tehtävä Suomessa, James Bond” (1983), nykyisin kyseisellä paikalla on ravintola nimeltä Norma London.

“Bond aloitti piirityksen. Ensin hän yritti tehdä vaikutuksen, mutta Paula ei välittänyt Connaughtista, Tiberiosta, Savoysta eikä Royal Roofista. Teenjuonti Brownilla oli “ihan hauskaa”. Bond oli juuri päättänyt viedä hänet kiertueelle alamaailmaan, kun hän omin päin löysi Charlotte- kadulta Au Savarin- nimisen kapakan. Se oli “hänen” paikkansa. Aterian jälkeen isäntä tuli istumaan heidän pöytäänsä kertomaan uskallettuja juttuja. Bond ei ollut turhan ihastunut.”

John Gardner: “Tehtävä Suomessa, James Bond” (1983)

Vanha valokuva “Au Savarin”- ravintolasta
Kuva: Tuntematon

Bertorelli oli ravintola osoitteessa 19-23 Charlotte Street, jossa Bond söi lounaan Ian Flemingin kanssa John Pearsonin kirjassa “James Bond, superagentin hurja elämä” (1973). Nyt samaisella paikalla on Carousel ja Lucky Buns nimiset ravintolat.

“Fleming oli valinnut heidän lounaspaikakseen Charlotte Streetin varrella olevan Bertorellin italialaisravintolan – se oli vaihtelua Scottin lomaan: ei mitään hopeakolpakoita eikä pariloitua punakampelaa. He söivät plat du jourin ja epämääräistä sota-ajan muhennosta nimeltään spezzatino sekä joivat puolikkaan Valpolicellaa. Se oli omituinen tausta pyynnölle tappaa mies. Ei Fleming tosin puhunut “tappamisesta”. Hän käytti sanaa “hoidella”. Kaikki oli järjestetty eikä tehtävän pitänyt olla kovin vaikea. Mutta erehdyksiä ei saanut missään tapauksessa sattua. Pelissä oli hirvittävän paljon. Fleming kaatoi itselleen viimeisen tilkan Valpollicellaa ja ryhtyi selostamaan tehtävää.”

John Pearson: “James Bond, superagentin hurja elämä” (1973)

Vanha valokuva “Bertorelli”- ravintolasta
Kuva: Yelp

Ai niin, saapumisillan tavoite onnistui, löysimme sopivan illallispaikan alueelta, ja söimme pizzat paikassa nimeltä Icco – “The People’s Pizzeria“. Paikka on täynnä elämää, ja hyvää pizzaa!

Torstai 3. marraskuuta 2022

Päivä lähti käyntiin tietty aamiaisella hotellillamme. Olimme ensimmäiset paikalla ja pian tuli muitakin. Oli kiva tunnistaa suomalaisaksentti joukosta. Juttelimme kivan maannaisemme kanssa muutaman sanan ja toivottelimme mukavaa päivää ennen kuin kirjauduimme ulos.

Suuntasimme King’s Cross St. Pancrasin juna-asemalle ja löysimme kuuluisan 9 ja 3/4 raiteen Harry Potter- elokuvista. Elokuvan “007 ja kultainen silmä” (1995) kohtaus, jossa Natalya Simonova (Izabella Scorupco) saapuu Pietarin asemalle Venäjällä, kuvattiin St. Pancrasilla. Vierailimme aiemmin tällä asemalla vuonna 2010, voit lukea tuosta 007-matkakertomuksesta täältä.

Joimme päiväkahvit ja söimme pullan King’s Crossin aseman kahviossa, aivan kuten Bond tekee Young Bond kirjassa “Hopeaevä“. Meidän kahvilamme oli nimeltään Greggs.

Raide 9 3/4

“Juna oli tupaten täynnä ja olo tuntui hankalalta. Ilma oli keltaista savusta, joka lähti sadoista savukkeista ja piipuista. James ei löytänyt istumapaikkaa ja joutui matkustamaan seisaaltaan heilahdellen puolelta toiselle, kun hutera vaunu vyöryä rymisteli eteenpäin Lontoon katujen alla. Oli suunnaton helpotus päästä viimein perille ja ulos savuisista syvyyksistä King’s Crossin aseman avaraan halliin suuren rauta- ja lasikaton alle.”

Seuraavan junan lähtöön oli vielä tunti, joten James kävi tarkistamassa laiturin ja meni sitten aseman kahvilaan ja osti kahvin ja pullan. Jonkin aikaa hän istui kahvilan höyryisessä ja tunkkaisessa lämmössä ja kuunteli ihmisten mekastusta ja katseli toisten matkustajien menemisiä ja tulemisia.”

Charlie Higson: “Young Bond: Hopeaevä” (2005)

John Betjemanin patsas Lontoossa St Pancrasin rautatieasemalla on kuvanveistäjä Martin Jenningsin pronssinen teos. Patsas suunniteltiin ja valettiin vuonna 2007, ja Betjemanin tytär Candida Lycett Green ja silloinen runoilijapalkinnon saaja Andrew Motion paljastivat sen 12. marraskuuta 2007 Betjemanin muistoksi ja St Pancras International- aseman avaamisen kunniaksi ja siitä tuli Eurostar- luotijunan päätepysäkki Lontoossa Ison-Britannian ja Manner-Euroopan välillä. Patsaan sijainti muistuttaa Betjemanin, viktoriaanisen arkkitehtuurin puolestapuhujan ja St Pancrasin aseman yhteydestä. (Wikipedia).

Sir John Betjemanin patsas St. Pancrasin juna-asemalla

The Meeting Place on 9 metriä korkea, ja 20 tonnia painava pronssinen veistos, joka sijaitsee St. Pancrasin rautatieaseman ylätason eteläpäässä. Se on brittitaiteilija Paul Dayn suunnittelema, ja se paljastettiin vuonna 2007. Patsas esittää matkustamisen romantiikkaa kuvaamalla pariskuntaa, joka on lukittuna rakkauden syleilyyn. (Wikipedia)

The Meeting Place- patsas St. Pancrasin juna-asemalla

Seuraava kohde oli Lego Store Leicester Squarella. Matkalla oli myös hienoja kiinalaiskoristeita kaduilla, ja Odeon Theatre, joka on usein ollut Bond-elokuvien maailmanensi-illan näyttämönä. Nyt siellä esitettiin mm. “Black Adam” (2022), yhdessä pääosassa Pierce Brosnan Dr. Faten roolissa. Yksi syy vierailla Lego Storessa oli siellä näytteillä ollut oikean kokoinen Lego Aston Martin DB5, jonka sisällä oli mahdollista istua ja ajella kuin Bond 🙂

Pirita ja Mika / 007 Travelers Lego Aston Martin DB5:n kyydissä

Nimi on Bond, Lego Bond

Blofeldin Lego-kissa

Yksi must-paikka Lontoossa käydessä on Piccadilly Circus, joka on aina täynnä elämää ja turisteja. Koskaan ei ole tylsää hetkeä Piccadillyllä vieraillessa.

Piccadilly Circus

Pirita / 007 Travelers Piccadilly Circuksella

Sitten oli aika iltapäiväteen. Kuten Hugo Drax (Michael Lonsdale) sanoo Bondille (Roger Moore) elokuvassa “Kuuraketti” (1979):

Drax: Tulitte juuri oikeaan aikaan kunnioittaaksenne maanne lahjaa länsimaiselle sivistykselle. Iltapäiväteetä. Ottaisitteko kurkkuvoileivän?”

“Iltapäivätee”. Drax (Michael Lonsdale) elokuvassa “Kuuraketti” (1979)
Photo © EON, United Artists, Danjaq, LLC
Bond (Roger Moore) ja Drax (Michael Lonsdale) iltapäiväteellä elokuvassa “Kuuraketti” (1979). Chang (Toshiro Suga) tarjoilee teetä.
Photo © EON, United Artists, Danjaq, LLC
Photo © EON, United Artists, Danjaq, LLC

Löysimme The Langham hotellin osoitteesta 1C Portland Plaza. Hotellin ulkopuoli esittää Pietarissa, Venäjällä olevaa Grand Hotel Europea elokuvassa “007 ja kultainen silmä” (1995). Nautimme mainion iltapäiväteen täällä Lontoossa. Ehdottomasti yksi matkamme kohokohtia!

The Langham- hotelli elokuvassa “007 ja kultainen silmä” (1995)
Photo © EON, United Artists, Danjaq, LLC

Iltapäiväteellä käynti ei ole ihan halpaa; 70 puntaa henkilöltä, mutta se on sen arvoista! Siellä on paljon erilaisia suolaisia ja makeita herkkuja. Paikassa on flyygelinsoittaja, ja meillä oli niin hyvä tuuri, että hän soitti “The World Is Not Enough” -kappaleen, Bond-musiikkia siis! Vietimme Piritan synttäreitä, ja henkilökunta toi yllätyskakun!

Hyvää syntymäpäivää, Pirita!

Hotellimme lähellä oli RADA (The Royal Academy of Dramatic Art) jossa Bond- näyttelijät Sir Roger Moore ja Timothy Dalton olivat opiskelleet. Draamakoulu on sijainnut Gower Streetillä vuodesta 1905 lähtien.

Tiesitkö, että Roger Mooren yhtenä luokkakaverina RADAssa oli tuleva Bond-kollega Lois Maxwell, alkuperäinen Miss Moneypenny, tai sitä, että Timothy Dalton jätti koulun 16-vuotiaana liittyäkseen The Royal Academy of Dramatic Artiin? Hän ei käynyt opintojaan loppuun vaan jätti RADAn vuonna 1966.

RADAn pääsisäänkäynti Gower Streetillä

Siirryimme seuraavalle hotellillemme Canary Riverside Plazaan, jota ei varsinaisesti voi luokitella Bond-hotelliksi, mutta se on kytköksissä viiden tähden Virgin Active Health Club & Spa- kuntokeskukseen, jonka tiloissa sijaitsee uima-allas, joka esittää “007 Skyfall” (2012)- elokuvassa allasta, jossa Bond ui Shanghaissa, Kiinassa. Hotelli itse on upea viiden tähden hotelli ja sen henkilökunta on todella ystävällistä ja avuliasta.


Majoitus
Canary Riverside Plaza Hotel

Osoite: 46 Westferry Circus, Tower Hamlets, London, England

Huonetyyppi: Standard King Room

Hinta: £303,75 / yksi yö (353,43 EUR) / 3 henkilöä, aamiainen ei sisälly hintaan

Über-vene on varsin kätevä ja nopea tapa matkata Thames-joella. Matkasimme Uberillä O2 Arenalle, joka aiemmin oli tunnettu nimellä “Millennium Dome”, ja se näkyy elokuvan “Kun maailma ei riitä” (1999) alkujakson loppupuolella Bondin (Pierce Brosnan) ajaessa takaa Q -veneellä Sikarityttöä (Maria Grazia Cucinotta). O2 Arenalla järjestetään supertähtien konsertteja, siellä on myös elokuvateatteri, kauppoja sekä lukuisia ravintoloita, joista me valitsimme italialaisen. O2 Arenalla olisi voinut myös kiipeillä katolla Bond-tyyliin…..

Kuva elokuvasta “Kun maailma ei riitä” (1999)
Photo © EON, United Artists, Danjaq, LLC

Kuva elokuvasta “Kun maailma ei riitä” (1999)
Photo © EON, United Artists, Danjaq, LLC

Olimme vierailleet Virgin Health Clubilla vuonna 2014 ollessamme Lontoossa, mutta silloin emme yöpyneet hotellissa emmekä uineet altaalla, kävimme vain ottamassa ulkokuvat. Mutta tällä kertaa oli toisin! Hotellin ja kuntoklubin henkilökunta olivat ystävällisiä salliessaan meidän ottaa kuvia uima-altaalla kuntoklubin sulkemisajan jälkeen, jolloin paikalla ei ollut lisäksemme muita. Loimme samanlaisen tilanteen kuin “Skyfall“- elokuvassa jossa Bond (Daniel Craig) ui altaassa Shangaissa, Kiinassa. Mahtava paikka ja mainiota asiakaspalvelua niin hotellin kuin kuntoklubinkin puolella.

Mika / 007 Travelers uimassa Virgin Health Clubin uima-altaalla. Pikkukuvassa Daniel Craig Bondina elokuvassa “007 Skyfall” (2012)

Kuva elokuvasta “007 Skyfall” (2012)
Photo © EON, United Artists, Danjaq, LLC

Mika / 007 Travelers Virgin Health Clubin uima-altaan reunalla (Pikkukuvassa Daniel Craig Bondina elokuvassa “007 Skyfall” (2012)

Bond (Daniel Craig) Virgin Health Clubin altaan reunalla elokuvassa “007 Skyfall” (2012)
Photo © EON, United Artists, Danjaq, LLC

Mika / 007 Travelers Virgin Health Clubin altaan reunalla (pikkukuvassa Daniel Craig samalla paikassa)

Bond (Daniel Craig) altaan reunalla elokuvassa “007 Skyfall” (2012)
Photo © EON, United Artists, Danjaq, LLC

Sitten olikin aika jo yöunien kauniissa huoneessamme, josta oli hieno näköala Thamesin yli.

Seuraavana päivänä toteamme, että Kremlin taidearkistokin löytyy Lontoosta ja vierailemme mm. Bollinger 007-baarissa 🙂 Pysy kuulolla!

Lisää 007-MATKAKERTOMUKSIA täällä