007-Matkakertomus: Rooma, Fregene (ITALIA), Vatikaani (VATIKAANI) 2011

007-Matkakertomus: Rooma, Fregene (ITALIA), Vatikaani (VATIKAANI) 2011

September 1, 2013 0 By 007 Travelers

Italia: Rooma & Fregene sekä Vatikaani 24.-30.6.2011
Ollaan oltu taas James Bondin jäljillä, tällä kertaa Italiassa. 🙂

Bond-kohteet tällä kertaa lähinnä kirjoista:
“COLD” (John Gardner)
James Bond, superagentin hurja elämä ” (John Pearson)
“James Bond ja salainen koodi” (John Gardner)
“Erittäin salainen”, novelli “Riisikaapelia” (Ian Fleming)

Piritan ja Mikan omatoimimatka kahdelle.


Lentoyhtiö
: Finnair, lennot Helsinki – Rooma – Helsinki 207.27 euroa / henkilö.
(Alennettu hinta lentopisteillä.)

Lentoaika
: 3h 25 min.


Hotellit
:
Bed & Breakfast Angolo di Roma, Via Cairoli 31, Rooma
225,00 euroa / kolme yötä, sisältäen aamupalan.
Varattu sivuilta: www.cross-pollinate.com

Hotel Nazionale, Piazza di Montecitorio 131, Rooma
175,00 euroa / 1 yö, sisältäen aamupalan,
varattu hotellin omien sivujen kautta.

Muu majoitus
:
Kaksi yötä italialaisen ystävämme luona Fregenessä.

“Mamma Mia!”

Roger Moore Bondina elokuvassa “Elä ja anna toisten kuolla”
photo © EON, United Artists, Danjaq LLC

(Tiesitkö: Roger Moore puhuu italiaa täydellisesti, johtuen pääosin siitä että hänen entinen vaimonsa Luisa Mattioli on Italian kansalainen. He olivat naimisissa vuosina 1968 – 1996 eli koko Mooren “Bond-uran” ajan.)

Perjantai 24.6.2011

Matkalaukut pakattu, lomafiiliksellä taksia tilaamaan. Etukäteen oli tiedossa Helsinki-Vantaan lentokentän turvatarkastuksien “italialainen lakko“, joten tultiin hyvissä ajoin paikalle. Saimme kuitenkin huomata, että jonoa ei ollut niinkään turvatarkastuksessa, mutta package drop -jono oli käsittämätön, sai oikein jännittää koneeseen ehtimistä, vaikka kuinka ennakoi. Finnairin koneella mentiin, hieno lentosää, ei mitään ongelmia.

Saavuttiin Leonardo Da Vinci -lentokentälle (Fiumicino), jossa oli jo heti läkähdyttävän kuuma.

“Alitalian lento AZ 611, JFK:lta New Yorkista, laskeutui Rooman Leonardo Da Vinci – lentokentälle hieman ennen seitsemää kylmänä aamuna, hienon sateen muodostaessa aseensavun tapaisia aaltoja kiitoteiden ylle. Kevät oli hieman myöhässä tänä vuonna, ja seitsemän päivää oli kulunut siitä kun Bond oli viettänyt unohtumatonta iltaa Toni Nicollettin kanssa tämän huoneessa Quanticossa. Hänellä oli lähes kolme tuntia aikaa ennen hänen jatkolentoaan Pisaan, joten hän istui hiljaa yhdessä lentokentän ravintoloista, juoden kahvia ja jouduttuaan luopumaan rakastamastaan paahtoleivästä, söi sämpylöitä, voin ja hillon kera.”

John Gardner: “COLD”

Leonardo da Vinci lentokentällä

Ostettiin 14 euroa maksavat liput Leonardo express -junaan, jolla mentiin Terminin asemalle. Puolisen tuntia tai hieman yli kesti matka.

Läkähdyttävässä helteessä raahattiin vartin verran matkalaukkujamme, jotta löysimme Via Cairoli 31:teen, jossa majoituspaikkamme 3 ensimmäiselle yölle oli; Bed & Breakfast Angolo di Roma. Huoneen oven eteen käytävälle oli laitettu – kuin meitä varten – James Bond -juliste Sean Conneryn elokuvasta “Salainen agentti 007 ja tri No”.

Huoneet ovat sisustettu vanhoilla leffa-aiheisilla tauluilla/ julisteilla.

Aamupala piti käydä etusetelillä syömässä läheisessä Bar Tranissa. Brekkariin kuului cappuccino sekä suklaatäytteinen croisantti.

Ensimmäinen roomalainen lounas syötiin ravintola RomAntican terassilla, joka oli aivan kulman takana majoituksestamme. Sen jälkeen lähdettiin metrolla seikkailemaan, metron päivälippu maksoi 4 euroa. Lähdimme suunnitelman mukaan Cinecitta Studioille, jonne pääsylippu oli 10 euroa. Ohjattu kierros kuului hintaan.

Cinecitta Studiot

Upeat puitteet sisällä ja ulkona. Kulissikaupunki, jonka seinät ovat muovia, ilmankos studioilla kuvatuissa leffoissa voi heitellä seinään jengiä aidon näköisesti, vaikka kuinka tiiliseinältä näyttää. Ko. studioilla on kuvattu osittain: Ruusun nimi (Sean Connery), Kuninkaan huora (Timothy Dalton), “Gangs of New York”, “Rooma” -tv-sarja sekä “Cliffhanger -kuilun partaalla” ja “Manaaja: Alku“, jotka molemmat on ohjannut suomalainen Renny Harlin.

Illalla mentiin olutfestareille paikkaan: Open Baladin, Via degli specchi, 6, Rome. Siellä oluenvalmistajilta oli esillä useita eri uusia olutmerkkejä. Oluttapahtumaan meidät kutsui ystävämme Ale.

Lauantai 25.6.2011

Heti aamusta suunnattiin Vatikaaniin. Meillä oli liput (31 euroa / henkilö, sis. engl. opastetun Vatican Gardens -kierroksen tilattu kuukautta ennen netistä. Onneksi tilattiin, koska jonot oli valtavat, ennakkolippujen kanssa ei niin pahat, mutta riittävät. Pukeutumiskoodi oli toki: polvet ja hartiat piiloon. Kierros kesti 2 tuntia, käveltiin läpi Vatikaanin upeat puutarhat, nähtiin myös Paavin helikopterikenttä.

Vatican Gardens

Kierroksen jälkeen sai tutustua rauhassa Pietarinkirkkoon ym. ympärillä olevaan. Kierroksen jälkeen oltiin kuumissamme, ja Vatikaanin lähellä oleva ilmastoitu ravintola Bar Moretto houkutteli. Mutta se hintataso! Yksi kahvi, yksi tuoremehu, kaksi sämpylää ja yksi jäätelö: 48 euroa! Monacon hintatasoa!

Myöhemmin, kun oltiin tehty tuliaisostoksia, mentiin hengailemaan Espanjalaisille portaille (Spagna). Siellä riitti ruusumiehiä, jotka lykkäsivät ruusut naiselle ja kipittivät sitten miehen perään kehumaan kuinka onnekas hän on, kun on noin kaunis nainen. Sitten tuleekin rahapyyntö…..

Spagnalta menimme näköalapaikalle, Pincion kukkulalle,

Kuva otettu Pincion kukkulalta, taustalla Piazza del Popolo
Kuva otettu Piazza del Popololta, taustalla ylhäällä Pincion kukkula

jonka läheisyydestä löysimme upean ravintolan Casina Valadierin, jonne ei ikävä kyllä päästy sisään, kun siellä oli yksityistilaisuus.

Katsastimme läpi silti pihalla olleen taidenäyttelyn.

Sitten laskeuduimme mäkeä alas, ja näimme Villa Medicin, jossa oli myös yksityistilaisuus.

Villa Medici

Lopulta löydettiin tunnelmallinen ja tasokas illallispaikka Ciampini, jossa illallisen jälkeen nautimme Sambucat. Eikös tämä ollutkin paikka, jossa James Gandolfini söi viimeisen illallisensa?

Ciampini ravintola
Sambucat ja jälkiruuat

“Milanosta Bond lensi Roomaan tapaamaan Prenderghastia. Hän tapasi tämän mielellään, varsinkin kaikkien kuulemiensa huhujen jälkeen…

He kävelivät Roomassa, ja Bond nautti kaupungin kuulumisista. Otettuaan Americanot Tre Scalinessa he maleksivat Pincion kukkulalle ja söivät päivällisen Casa Valadierissa – toisin sanoen söivät erittäin hyvin. He joivat Sambucaa, kun Bond otti puheeksi Croxsonin ja hänen raporttinsa.”

John Pearson: “James Bond, superagentin hurja elämä

“He lensivät aluksi Roomaan ja viipyivät viikon Villa Medicissä. Percy ei ollut aikaisemmin käynyt Roomassa ja Bond nautti voidessaan näyttää hänelle kaiken, minkä saattoi mahduttaa seitsemään lyhyeen päivään.”

John Gardner: “James Bond ja salainen koodi”

Sunnuntai 26.6.2011

Lähdettiin uudelleen Vatikaaniin, kun emme tainneet saada tarpeeksemme edellisenä päivänä. Käytiin Pietarinkirkon kupolissa, ja mentiin hissillä (7 euroa) kupolin siihen osaan, jonne asti hissillä pääsee. Sitten käveltiin loppumatka ylös, ja sen tempauksen voi huoletta laskea fyysisesti rasittavaksi kokemukseksi. Portaikko vaan kapeni, eikä takaisin ollut kääntymistä, samalle kierrettiin ympyrää. Tietystikään liki +40 C helle ei auttanut asiaa.

Vatikaanista melkeinpä suoraan Colosseumille, jonne oltiin myös kuukautta ennen tilattuliput englanninkieliselle opastetulle kierrokselle, osoitteesta www.tickitaly.com  Se maksoi 23,50 euroa / hlö. Saatiin taas earit, mutta ne eikä opas olleet niin tasokkaita kuin Vatikaanissa. Kierroksemme alkoi klo 12.30, ja uusia ryhmiä lähetettiin matkaan vartin välein. Kierroksella kuultiin yksityiskohtaisia tarinoita gladiaattoritaisteluista, joita muinoin järjestettiin Colosseumin amfiteatterissa. Historian havinan saattoi yhä aistia paikan päällä.

Colosseum

Illalla tavattiin italialaisia ystäviämme, Stefano, Gianluca, Marco, Ale ja Serena, joka laulaa yhtyeessä Karmamoi. Serenalla on uskomattoman vahva ja kaunis ääni, bändi soittaa hyvin yhteen ja heidän musiikkinsa on mahtavaa!

Karmamoi CD

Käytiin ensin Alen omistamassa Altroquando –kirjakaupassa, jonka jälkeen illallinen Cantina & Cucina – ravintolassa. Ystävämme tilasivat meille ison juustokinkkulautasen, josta kaikki söimme yhdessä, ja toki juotiin italialaista punkkua, kuten asiaan kuuluukin.

Pirita ja Mika

Maanantai 27.6.2011

Oli aika kirjautua ulos ensimmäisestä majapaikasta, joka siis piti maksaa ennakkoon saapuessa (ei respaa, vaan joku mies tuli soitettaessa ottamaan maksun ja antamaan avaimen.) Seuraava hotellimme olikin tosi hieno, 4 tähden Hotel Nazionale, joka sijaitsee Pantheonin kulmilla, aivan parlamentin vieressä. Poliiseja pyöri jatkuvasti hotellin edustalla. Respassa passeistamme otettiin kopiot, koska hotellit ovat velvollisia ilmoittamaan kaupungille asukeistaan.

Hotelli Nazionale
Hotelli Nazionale yöllä

Lähdimme tutkimaan ympäristöä. Käytiin aluksi Fontana di Trevillä, heitettiin kolikot suihkulähteeseen, joten on syytä olettaa, että legendan mukaan palaamme takaisin Roomaan.

Fontana di Trevi

Kävimme tutustumassa Pantheonin temppeliin, jonka sisällä sai kokea “valaistumisen”. Temppelin katossa on reikä, sinne siis paistaa tai sataa sisään. Upea kokemus.

Pantheon

Lounaalla kävimme pikkuisen kujan varrella, Rosa Rosae -ravintolassa.

Patikoimme pitkin isompia katuja, ja löysimme pukuvalmistaja Brionin. Hienoja ja kalliita pukuja siellä näytti olevan.

Brioni

(Tiesitkö: Brioni vaatetti Pierce Brosnanin esittämän Bondin, ja vaatetus myös Daniel Craigille “Casino Royaleen” . Sen jälkeen Bond siirtyi Tom Ford – vaatetuotantoon elokuvissa “Quantum of Solace” ja “Skyfall“.)

Pongattiin Rooman Hard Rock Cafe, joka oli tosin pienempi kuin Lontoon oma vastaava.

Hard Rock Cafe Rooma

Sitten mentiin Excelsior-hotellille, ja siellä Club Doney-baariin,
nautittiin Negronit kuten kirjassa ja naposteltiin suolaisia.

Hotelli Excelsior

” James Bond tunsi tarkkailevan katseen. Tätä vaivihkaista tarkkailua oli jatkunut aina siitä saakka kun hän oli tavannut miehen kaksi tuntia aikaisemmin kohtaamispaikalla Excelsiorin baarissa. Bondia oli kehotettu etsimään muhkeaviiksistä miestä, joka istuisi yksikseen juomassa Alexandraa…

… Kun Bond oli baariin astuessaan katsellut ympärilleen, salissa oli ollut parisenkymmentä henkeä. Kenelläkään ei ollut kuitenkaan viiksiä. Sitä vastoin eräässä nurkkapöydässä korkean, hillityn salin toisella puolella seisoi oliivi- ja acajoupähkinälautasten välissä pitkäjalkainen lasi, joka sisälsi mainitun sekoituksen kermaa ja vodkaa. Bond asteli muitta mutkitta pöytään, veti tuolin alleen ja istui.Tarjoilija saapui. ”Hyvää iltaa, sir. Signor Kristatos meni puhelimeen.”Bond nyökkäsi. ”Minulle Negroni. Gordonilla, kiitos.”Tarjoilija lähti takaisin kohti baaritiskiä. ”Negroni. Uno. Gordon’s ginistä.””

” Tyttö kääntyi ja nousi kaareutuvia portaita hotellin ulko-ovelle. Bond katseli mietteliäänä hänen peräänsä, kääntyi sitten itsekin ja nousi takaisin autoon käskien kuljettajaa ajamaan hotelli Nazionaleen.”

Ian Fleming: “Erittäin salainen,” tarinasta “Riisikaapelia”.

Illalla syömään herkullisia liharuokia tarjoavaan ravintolaan, nimeltään L´antica Birreria Peroni. Siellä käytiin ystävämme Stefanon kanssa, joka ruuan jälkeen esitteli meille vielä tarkemmin Roomaa.

Tiistai 28.6.2011

Hyvän aamupalan jälkeen kirjauduttiin ulos Nazionalesta, mutta jätettiin vielä matkalaukut säilytykseen sinne.

Käveltiin Piazza del Popololle, josta alkoi netissä varaamamme Angels & Demons -kierros. (56 euroa / hlö.) Kierroksen järjesti Dark Rome Tours.

Viisi tuntia kestävä kierros tehtiin sekä ilmastoidulla bussilla että jalkaisin. Oppaamme olivat nuoria amerikkalaisia, Kelsey ja Robert. Olivat todella innostavia. Kierroksen aikana käytiin kirjan tapahtumapaikoilla, ja oppaat kertoivat tapahtumien ohella Rooman historiaa. Huumorilla höystettynä vieläpä. Lisäksi kertoivat eroja kirjan ja leffan väillä, ja näyttivät miten erilaisia tapahtumapaikat voivat olla leffasta poiketen, kuten vaikka suihkulähdekohtaus. Oikeasti vesi on matalaa, eikä siellä voi sukellella piilossa kuten leffassa. Hieno kokemus tämäkin kierros. Saimme Illuminati-kartan.

Enkeleitä ja demoneita: Illuminati – kartta

Kierroksen käyntikohteet olivat:

1. St. Maria del Popolo Church
2. St Peter´s Square

3. St. Maria della Vittoria Church
4. Piazza Navona

5. Castel Sant ´Angelo

6. Il Passetto (ulkoapäin).
(Tätä pitkin Paavi Clement VII pakeni Castel Sant’ Angeloon.)

Yksi kirkko tosin kerkesi mennä tauolle, kun juututtiin ruuhkaan. Myöhästyminen alun perin johtui toisen oppaan lörpöttelystä Pietarin aukiolla. Saatiin onneksi virvokkeita, mutta se kuuluikin jo sovitusti hintaan. Varsinaiselle lounalle menimme kuitenkin Sico Moro – nimiseen paikkaan.

Menimme taksilla takaisin hotellille hakemaan tavaroitamme. Siinä vaiheessa väsyneitä matkalaisia huijattiin.

Annoimme 20 euron setelin, kuski teki silmänkääntötempun, ja näytti meille vitosen seteliä, ja väitti, että annoimme sen. Siinä hötäkässä se meni läpi. Saimme vitosen takaisin ja maksoimme lisää, kuski piti 20 eurosemme. Asia varmistui aika nopeasti, mutta ei voitu mitään, kun kuski vielä pysäköi poliisien viereen, ja kumpaakohan osapuolta poliisit olisivat uskoneet? Tai sitten olisivat olleet samassa juonessa. Taksilla kuitenkin lähdettiin Roomasta Fregeneen, joka on meren rannalla. (15 minuutin päässä lentokentästä, n. tunnin matka Roomasta) Majoituimme ystävämme Stefanon vanhempien rantahuvilaan, jossa meille tarjottiin ruuat ja juomat, meistä pidettiin hyvää huolta. Illastimme koko porukalla Fregenen ravintolakorttelissa sijaitsevassa Lo Spuntino – ravintolassa.

Fregenessä

Keskiviikko 29.6.2011

Stefanon vanhemmat laittoivat meille aamupalaa, kun Stefano oli lähtenyt töihin. Elekielellä pärjättiin, kun perhe ei puhunut ollenkaan englantia, mutta onneksi Stefano soitteli välillä ja tulkkasi. Lisäksi Piritan tuttava Siru Laine oli antanut jotain sanastoa mukaan, ja tarpeelliseksi tulikin “Basta!” (= riittää), siellä ruokaa tarjottiin koko ajan, myös juotavaa. Olemme hyvin kiitollisia italialaisesta vieraanvaraisuudesta.

Fillaroitiin rannalle (Riviera), josta Stefanon vanhemmat omistavat pienen pätkän, kattaa pukukopin ja aurinkotuolit omalta paikalta. Meille oli avattu piikki baariin, joten meillä oli mahdollisuus tilata ihan mitä vaan. Suojakerroin 50:n avulla otettiin hieman aurinkoa (no varjojen allahan me istuttiin) Tyrrhenianmeren rannalla.

Ei uitu meressä, koska meille kerrottiin, että se ei olisi niin puhdasta. Sen sijaan erillisellä rannekkeella päästiin alueen uima-altaille, jossa oli uimamyssyn käyttöpakko.

Pyöräiltiin takaisin kämpille, jossa perheen tekemät ruoka-antimet odottivat meitä. Lounastettiin kuistilla, oliivi-tonnikalarisottoa ja erilaisia juustoja. Lisäksi punkkua ja konjakkia. Sitä konjakkia muuten laitettiin jäätelön sekaankin, ja pelkkää jäätelöä puolestaan croisantin väliin. Sisilialainen tapa kuulemma. Siesta oli paikallaan tämän mätön jälkeen.

llalla Stefano vei meidät ihan toiselle rannalle nimeltään Singita, siellä oli auringonlaskun bileet. Tuhansia ihmisiä oli kokoontunut katsomaan, kun kongimies kumautti kongia h-hetkellä, kun aurinko sukelsi mereen.

Auringonlasku Italian Fregenessä, Singita-rannalla

Tätä ihasteltiin Mojitot kädessä, kuten Pierce Brosnanilla elokuvassa “Kuolema saa odottaa”. Porukka taputti auringonlaskulle, ja olimme aivan lumoutuneita tästä kaikesta.

Halle Berry (Jinx) ja Pierce Brosnan (Bond)
photo © EON, United Artists, Danjaq LLC

Tämän päätteeksi illalliselle, erilainen pizzalajitelma vuorossa tällä kertaa.

Torstai 30.6.2011

Ensimmäinen pilvinen päivä, helpotusta helteeseen. Menimme vielä alkuperäiselle rantapaikallemme, jossa nautittiin viimeisestä päivästämme Italiassa tällä erää. (Huom! Palasimme Italiaan myöhemmin, mutta se onkin jo eri tarina. Pysykää kuulolla!)

Sitten taas kämpille ruokailemaan. Pääruuaksi oli lihaa, tosi hyvää. Alkuruoka teki Piritalle tepposet, se oli pastaa, mutta siellä oli seassa se ainokainen jalapeno tai tulisempi muu juttu, joka oli eksynyt Piritan lautaselle, ei siis annos varsinaisesti sisältänyt niitä. Pirita söi epähuomiossa sen, ja tunsi liekit suussaan ja ruokatorvessaan. Vedet tuli silmistä ja tuntui, että henki ei kulje. Ryysti vettä, mutta ei se mitään auttanut. Punkkua naamariin vaan, se helpotti, mutta siitä tuli vahingossa päiväkänni. Tärkeintä oli vaan saada tulinen maku suusta pois. Onnistuihan se lopulta.

Illemmalla kotiinlähdön aika. Meille tilattiin taksi, ja se vei meidät lentokentälle. Mukava kuski, jota tipattiin.

Lento Suomeen lähti illalla, ja turbulenssia oli pariinkin kertaan. Turvavyöt piti kiinnittää kesken lennon uudestaan. Kuitenkin kone laskeutui Helsinki-Vantaalle puolen yön aikaan turvallisesti. Reissulle tuli hintaa lentojen ja hotellien osalta 400 euroa / hlö. Rooma oli upea sekoitus ikivanhaa ja uutta, Vatikaani oli mykistävä, ja Fregene oli maanpäällinen paratiisi.

VIDEO:

Katso englanninkielinen lista 007 LOCATIONS (visited), poislukien 007 HOTELS (visited) ja 007 RESTAURANTS (visited), joilla on omat osiot. Klikkaa linkkejä.

Tuliaiset: