007-tapahtumaraportti – Celebrating James Bond: You Only Live Once (26.3.2022)

007-tapahtumaraportti – Celebrating James Bond: You Only Live Once (26.3.2022)

March 30, 2022 0 By 007 Travelers

Mitä: Celebrating James Bond: You Only Live Once

Missä: Kuopion musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23, Kuopio

Milloin: 26.3.2022

Ilmassa oli suuren juhlan tuntua, kun saavuimme Kuopion musiikkikeskukseen. Katsoitpa minne vaan, näkyi miehiä smokeissaan, naisia upeissa iltapuvuissaan. Paikka oli täynnä Bondeja ja Bond-tyttöjä. Nousimme vasemmalle yläparvelle, josta oli hyvä näkyvyys lavalle. Kahteen vuoteen ei ole ollut juuri mitään tapahtumia Bondin ympäriltä Suomessa, mutta nyt oli! Keikan tallentaminen oli kielletty, joten sitä emme tehneet, mutta muutama kuva otettiin esiintyjistä kappaleiden välissä.

Lavalle saapui aplodien saattelemana Tahdistin-orkesteri, Kuopion kaupunginorkesterin puhaltajat ja lääkäri Tatu Kemppaisen komppibändi kapellimestarinaan sisätautien ja akuuttilääketieteen erikoislääkäri, LT, dosentti Harri Hyppölä, vai oliko se Kuopion Blofeld? Mikäpä muukaan olisi avannut keikan kuin tuttu “James Bond Theme“. Upeaa kuultavaa se on aina. Tutut sävelet soivat hienosti ja akustiikka pelasi loistavasti Kuopion musiikkikeskuksessa. Alkutunnarin jälkeen illan juontaja Aku Hirviniemi saapui lavalle, ja yleisö eli mukana kaikessa mitä hän sanoi. Akun läksyt oli tehty ja saimme kappaleiden väliin sopivasti annosteltua Bond-tietoutta, osa tuttua monille, ja mukaan Hirviniemi oli saanut selvitettyä myös enemmistölle tuntemattomampiakin 007-faktoja, mikä ilahdutti hardcore-Bondisteja.

Aku Hirviniemi

Oli illan ensimmäisen solistin aika. Sami Pitkämö on tuttu mm. omaa nimeään kantavasta orkesterista, joka toimii MTV3:n “Tanssii tähtien kanssa” – ohjelman yhtyeenä. Lisäksi hän on laulaja/lauluntekijä, sovittaja ja paljon muuta. Hän esitti “Goldfingerin“, jonka vuonna 1964 tutuksi teki Shirley Bassey. Pitkämöllä on hyvä ääni, jota osaa myös käyttää, joten hänelle sopi mainiosti myös seuraava kappale “From Russia with Love“.

Sami Pitkämö vasemmalla ja kapellimestari Harri Hyppölä johtaa orkesteria

Tämän jälkeen “Korpilahden Honey Ryder” Aili Ikonen heläytti Nancy Sinatran alkuperäisesti esittämän kappaleen “You Only Live Twice“, josta illan keikan nimi juontuu. Ikoselta kuultiin tämän perään dramaattinen tulkinta “Diamonds Are Forever“. Yleisöstä huokailtiin ihastuksesta tätä upeaa ääntä ja esitystä, Ikonen sai saman tien somessa uusia seuraajia ja faneja, huomasimme tuoreeltaan. Meillekin Ikonen on entuudestaan tuttu. Kävimme katsomassa Aili Ikosen ja Jukka Perkon Avara-yhtyeen Dusty Springfield– tulkintoja Järvenpää-talolla vuonna 2020, joten tiesimme, että laatua on luvassa.

Aili Ikonen

Ikosen jälkeen Hirviniemi taustoitti George Lazenbyn elämää sekä vuoden 1969 elokuvaa “Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa“. Tuttuun tyyliin huumoria revittiin elokuvan esitysvuodesta, ja jutut liikkui illan aikana saman aiheen ympärillä, mikä villitsikin yleisöä. Jenkkityyliin roustattiin milloin kapellimestari Hyppölää, milloin yleisössä olevaa oulunkyläläistä. Hirviniemen huumori oli nokkelaa ja osuvaa, ja sai kyllä koko salin nauramaan ja viihtymään.

Äsken mainitun elokuvan tiimoilta kuultiin Pitkämön herkkä tulkinta kappaleesta “We Have All the Time in the World“. Samainen kappale kuullaan myös uusimmassa Bond-elokuvassa “No Time to Die“. Tämän herkistelyn perään Pitkämö esitti Tom Jonesin Bond-biisin “Thunderball“, hyvin lähti, täytyy sanoa!

Ilta oli ehtinyt yhdeksänteen biisin, ja nyt saimme ensi kertaa lavalle PMMP– yhtyeestä tutun Mira “The Bullet” Luodin. Kimaltavassa hopeamekossaan hän esitti veikeästi “The Man with the Golden Gun“, jossa hän tavoitti hyvin 70-luvun meiningin. Tätä seurasi Pitkämön ja Ikosen duetoima “Live and Let Die“, joka on alunperin Paul McCartney and Wings– yhtyeen biisi, myöhemmin vasta Guns N´ Rosesin versioima, ja kiva, että asia on lopulta selvinnyt Akullekin. 😀 Tämän jälkeen oli väliaika.

Mira Luoti

Lavalle palattiin “007 Themellä“, jonka jälkeen Ikonen esitti Hirviniemen karaokessakin narsistisessa nousuhumalassa vetämän ja Akun itselleen omistamansa biisin “Nobody Does It Better“. Aikuisten oikeasti kappaleen teki tunnetuksi Carly Simon vuonna 1977, ja se kuullaan elokuvassa “007-rakastettuni“. Ikosen upeaa “Moonraker“-tulkintaa seurasi vielä Pitkämön huippuveto “Licence to Kill“. Saimme vielä kerran kuulla Luotia, kun hän esitti “The World Is Not Enough“, joka on tuttu Pierce Brosnanin Bond-leffasta “Kun maailma ei riitä“, vuodelta 1999.

Tämän jälkeen lavan takaovi aukesi, ja valot kohdistuivat pianisti ja säveltäjä Iiro Rantalaan, joka on tunnettu mm. Jazz-yhtye Trio Töykeiden perustajana. Yleisö kuunteli entistä tarkemmalla korvalla mitä kaveri oikein soittaa. Niin tuttu, mutta mikä se on? Pian Rantala alkoi pianoa soittaessaan taustoittaa, sehän on Wolfgang Amadeus Mozartin pianokonsertto nro 21 C-duurin toinen osa “Andante” vuodelta 1785, joka kuullaan jossain telkkarimainoksessakin aivan varmasti. Mutta miten tämä iltaan liittyi? Rantala sen kertoi: Se kuullaan elokuvassa “007rakastettuni“, kun elokuvan konnan Karl Strombergin veden alle laskettava palatsi nousee merestä . Samalla taustoittaessaan elokuvamaailman hienouksia, hän ujutti aina väliin hieman Bond-tunnelmaa. Ujutti kyllä muutakin, sillä tuli roustattua niin Hyppölä kuin Hirviniemikin big time! Nämäkin seikat saivat selityksen illan mittaan, nimittäin paljastui, että olemmekin samalla kapellimestari Hyppölän 50-vuotisjuhlassa, ja koko yleisö lauloi hänelle “Paljon onnea vaan“. Rantala on aivan huippupianisti, täytyy myöntää.

Iiro Rantala pianon ääressä

Synttärijuhlallisuuksia nähtiin lisää kun Hirviniemi toi Hyppölälle lahjaksi Bond-taulun, tämänkin taustatarina huvitti yleisöä. Hirviniemeltä irtosi hyvää läppää pitkin iltaa, ja hän oli oikein onnistunut valinta juontajaksi. Hirviniemi paljasti, että hänen suosikki-Bondinsa on Roger Moore, suosikkileffansa “007-rakastettuni” ja suosikki Bond-konna Richard Kielin näyttelemä “Jaws – Rautahammas”.

Ikoselta kuultiin vielä “Tomorrow Never Dies“, ja todella upea versio Billie Eilishin kappaleesta “No Time to Die“. Sovituksen oli tehnyt Antti Rissanen, ja versio oli tänä iltana Hyppölän porukan käytössä. Taisi olla ensimmäinen kerta ennen Oscar-gaalaa, kun kappale kuultiin ison orkesterin kanssa, ja biisihän voitti myös Oscar-pystin. Aivan mahtava tulkinta! Loppuun vielä menevämpi biisi Pitkämön tulkitsemana: “You Know My Name“, jonka esitti alunperin Chris Cornell (RIP) elokuvassa “Casino Royale“, 2006. Tämä oli omalta osaltamme yksi illan odotetuimmista kappaleista unohtamatta encorea “Skyfall“, jossa Adelen kappaleen tulkitsi oikeutetusti Aili Ikonen. Outrona kuultiin Bond Theme.

Eipä unohdeta illan mahtavaa orkesteria: Samalle lavalle mahtuivat hienosti Tahdistin-orkesteri, Kuopion kaupunginorkesterin puhaltajat ja Tatu Kemppaisen komppibändi. Nautimme suuresti miten biisit oli sovitettu, siinä on ollut todella iso ja raskas työ. Kiitos koko porukalle tästä mahtavasta kokemuksesta!

Settilista:

 1. Bond Theme – Instrumental
 2. Goldfinger – Sami Pitkämö
 3. From Russia with Love – Pitkämö
 4. You Only Live Twice – Aili Ikonen
 5. Diamonds Are Forever – Ikonen
 6. On Her Majesty’s Secret Service – Instrumental
 7. We Have All the Time in the World – Pitkämö
 8. Thunderball – Pitkämö
 9. The Man with the Golden Gun – Mira Luoti
 10. Live and Let Die – Pitkämö & Ikonen, (tämän jälkeen väliaika)
 11. 007 Theme – Instrumental
 12. Nobody Does It Better – Ikonen
 13. Moonraker – Ikonen
 14. Licence to Kill – Pitkämö
 15. The World Is Not Enough – Luoti
 16. Mozartin pianokonsertto nro 21 C-duurin toinen osa “Andante” elokuvasta “007 – rakastettuni” – “The Spy Who Loved Me” – Iiro Rantala – Instrumental
 17. Tomorrow Never Dies – Ikonen
 18. No Time to Die – Ikonen
 19. You Know My Name – Pitkämö
 20. Skyfall – Ikonen (encore)
 21. Bond Theme (outro)
Aili Ikonen, Harri Hyppölä, Iiro Rantala, Aku Hirviniemi ja Sami Pitkämö
Aili Ikonen, Pirita / 007 Travelers, Aku Hirviniemi ja Harri Hyppölä

Katso lisää 007-TAPAHTUMIA täältä