Raportti: You Only Play Twice – James Bond Concert (27 lokakuuta 2018)

Raportti: You Only Play Twice – James Bond Concert (27 lokakuuta 2018)

November 4, 2018 0 By 007 Travelers


Mitä: You Only Play Twice – James Bond Concert
MissäEteläinen koulu, Lopentie 11, Riihimäki
Milloin: 27.10.2018, klo 16.00

 

 

007 Travelers saapui Riihimäelle viileänä syksyisenä iltapäivänä saatuaan vinkin Riihimäen Työväenyhdistyksen Soittokunnan puheenjohtajalta Petri Laakkoselta, että James Bond olisi Riihimäellä… Tunnelma lämpeni heti kun pääsimme Eteläisen koulun juhlasalin odotustilaan, jossa viimeiset harjoitustahdit kuuluivat salista. Ilmassa oli odotuksen tuntua.

Kellon lyötyä neljä astelivat lavalle Riihimäen Työväenyhdistyksen Soittokunta ja pääosin Riihimäkeläisistä muusikoista koostuva Groove Family, kapellimestarinaan Tuomo Komonen.

 

 

Tuomo Komonen

 

 

Illan juontaja Veli-Matti Viitanen esitteli illan esiintyjät. Veli-Matti hauskuutti yleisöä leffojen knoppitiedoilla aina biisien välissä. Valkokankaalle heijastettiin kunkin aikakauden Bondin esittäjä vuorollaan.

Alkutahdit konsertille antoi itseoikeutetusti “The James Bond Theme” tietenkin instrumentaaliversiona. Biisi kuultiin ensimmäisen kerran elokuvassa “Salainen agentti 007 ja tohtori No” vuodelta 1962, jonka soundtrack julkaistiin seuraavana vuonna 1963.

 

 

Veli-Matti Viitanen

 

 

Seuraavaksi kuultiin järjestyksessä toisen 007-leffan tunnari “From Russia with Love” (1963). Muutama vuosi sitten kun Riihimäen Ty:n soittokunnan varapuheenjohtaja Lari Toivanen sai idean Bond-keikasta, oli tämä biisi ainoa, jonka nuotit tällä yli 100-vuotiaalla soittokunnalla oli. Tuomo Komosen tultua kapellimestariksi vuonna 2015 ja innostuttua Bond-konsertista, alettiin keräämään nuotteja lisää ympäri maailmaa. Ensimmäinen 007-konsertti oli Riihimäellä huhtikuussa 2018.

From Russia with Love” esitettiin myös instrumentaaliversiona ja sen esittivät Seppo Blom ja Lari Toivanen yhtyeen säestyksellä.

 

 

Seppo Blom (vasemmalla) ja Lari Toivanen

 

 

Illan ensimmäinen solisti Annamaria Hannonen saatiin lavalle esittämään legendaarinen Shirley Basseyn kappale “Goldfinger” (1964).

 

 

Annamaria Hannonen

 

 

 

Heikki Kärhä esitti meille “Pallosalama” – elokuvan teeman “Thunderball” (1965) ja Hannonen kauniin slovarin “You Only Live Twice“, (1967), joka kevään konsertissa oli esitetty ilman solistia.

Hienona instrumentaaliversiona kuultiin George Lazenbyn tähdittämän leffan “On Her Majesty’s Secret Service” (1969) teemakappale ja Sean Conneryn aikakauden päätti “Diamonds Are Forever” (1971), jonka Riihimäellä esitti Minna Vainionpää.

 

 

Minna Vainionpää

 

 

Tuomo Komosen suosikkibiisin “Live and Let Dien” (1973) myötä siirryttiin Roger Mooren pääosittamien leffojen musiikin pariin. Paul McCartneyn kengissä Riihimäellä nähtiin Heikki Kärhä.

 

 

Heikki Kärhä

 

 

80-luvun musiikin pariin päästiin “For Your Eyes Onlyn” (1981) myötä (Hannonen), ja “Octopussy” (1983) – elokuvan kappale “All Time High” (Vainionpää) vuodelta 1983 oli vielä Roger Mooren aikakautta.

Gladys Knight esitti “Licence to Kill“- elokuvan teemabiisin vuoden 1989 Bond-leffassa “007 ja lupa tappaa” Timothy Daltonin esittäessä sankariagenttiamme. Riihimäen illassa lavalle asteli solisteista nyt ensimmäistä kertaa Hanna Komonen.

 

 

Hanna Komonen

 

 

GoldenEye” (1995) oli ensimmäinen 1990-luvun Bond-biisi. Minna Vainionpään tulkinta oli yksi illan komeimmista vedoista.

Vuosituhannen vaihtuessa Bondille ei maailma riittänyt. “The World Is Not Enough” (1999) kappaleessa Riihimäen lavalle palasi Heikki Kärhä, jonka jälkeen siirryttiin Daniel Craigin Bondien maailmaan. “Skyfall” (2012) Minna Vainionpään esittämänä ja “Writing’s on the Wall” (2015) toistaiseksi uusimmasta Bond-leffa “SPECTRE“stä Hanna Komosen tulkitsemana päättivät hienon illan.

Mutta eihän yleisö vielä ollut saanut tarpeekseen. Encorena kuultiin illan kohokohta kun maailmanlaajuisestikin esiintynyt Stefan Stanciu soitti pan-huilulla kauniin version “Nobody Does It Better” vuoden 1977 Bondista “007-rakastettuni“.

 

 

Stefan Stanciu

 

Ja saatiinhan vielä kaikki solistit yhtäaikaa lavalle kun ilmoille kajahti viimeisenä esityksenä Duran Duranin tunnetuksi tekemä “A View to a Kill” (1985).

 

 

 

 

Aplodien ja kukitusten jälkeen 007 Travelers otti solistit sekä Tuomo Komosen, Lari Toivasen ja Petri Laakkosen huomaansa ja esitti muutaman kysymyksen.

Komonen kertoi, että Toivasen Lari oli suurena Bond-fanina idean isä.

 

 

Vasemmalta oikealle herrat Komonen, Toivanen ja Laakkonen

 

 

Tuomo Komonen totesi myös, että “Live and Let Die” esimerkiksi on varsin haasteellinen kappale, koska se sisältää paljon tahtilajivaihteluita ja siinä on monta eri tempoa biisin sisällä.

Solistit kertoivat, että jokaiselle sopivan biisin löytäminen ei lopulta ollut vaikeaa, vaan kartoitettiin kenen ääniala parhaiten mihinkin kappaleeseen sopii. Jokaiselle sopiva kappale löytyi helposti. Heikki Kärhä sanoi, että diggasi Paul McCartneyta ja “Live and Let Die” – biisiä ja halusi ehdottomasti esittää sen.

Ennen ensimmäistä keikkaa viime keväänä pidettiin vain muutamat yhteistreenit ja sellaiseen työtapaan he olivat jo tottuneet aiemmissakin projekteissa.

Setissä oli nyt 17 kappaletta kun encoret laskettiin mukaan ja kokonaisuus oli miellyttävä.

 

 

 

 

Suosikki Bond-matkakohdetta kysyttäessä suosikkikohteeksi osoittautui “Skyfall” -elokuvan skottimaisemat. Myös “SPECTREn” alkukohtauksesta tuttu Meksiko sai ääniä.

Heikki Kärhää kiinnosti kaikki trooppiset maisemat ja lämmin ilma ja hän kertoikin käyneensä yhdessä Bond-kohteessa eli Kreikan Meteorassa, jossa kuvattiin “Erittäin salainen” – elokuvan loppukohtaus.

Lari Toivanen kertoi käyneensä monessakin Bond-kohteessa. mm. Korfulla ja Lontoossa on tullut käytyä jo useamman kerran.

Kysyttäessä vieläkö heidät voisi nähdä Riihimäellä tai jossain muussa konserttisalissa Bond-musiikin merkeissä, Tuomo Komonen vastasi salaperäisesti: “Never say never…”

Illan settilista alla.

 

 

Kiitos

Petri Laakkonen
Riihimäen Työväenyhdistyksen Soittokunta
Groove Family