Muistoissamme Sir Sean Connery (1930-2020)

Muistoissamme Sir Sean Connery (1930-2020)

November 1, 2020 0 By 007 Travelers

AGENT DOWN!

Missä olit kun tieto Sean Conneryn kuolemasta saavutti sinut? Me olimme kotona Järvenpäässä valmistautumassa Halloweenin viettoon perheen kesken, kun suru-uutinen saavutti meidät. Laitoimme heti kynttelikön päälle olohuoneen Connery-taulun eteen, ja taisi myös mennä “roska silmään”. Ensimmäisenä Bondia näytelleen miehen lähtö tuntui yhtä musertavalta kuin kolme vuotta sitten saatu tieto Sir Roger Mooren poismenosta. Epäuskoa, järkytystä ja surua.

Sir Thomas Sean Connery kuoli 90-vuotiaana, 31. lokakuuta 2020 kotonaan Nassaussa, Bahamalla. Hän lähti rauhallisesti nukkuessaan perheensä läsnä ollessa. Lyford Cay -alueella Bahamasaarilla asunut Connery oli tunnettu skotti, joka laivastossa ollessaan otti käteensä kaksi tatuointia, joissa lukee “Äiti ja isä” (Mum and Dad) ja “Skotlanti ikuisesti” (Scotland Forever). Onkin mielenkiintoista, tullaanko Connery hautaamaan hänelle rakkaaseen Skotlantiin vai Bahamalle, jossa hän eli elämänsä viimeiset vuodet.

Menetys on kova perheelle, mutta myös koko suurelle Bond-fanikunnalle maailmanlaajuisesti. Monelle Connery on määrittänyt koko James Bondin hahmon, ja on usealle se ainoa oikea Bond. Conneryn mieleenpainuva puhetapa säilyy fanien mielessä ikuisesti, samoin hänen charminsa oli maailmankuulu.

JAMES BOND-NÄYTTELIJÄT KOMMENTOIVAT

Elossa olevat James Bondia näytelleet ovat kommentoineet Conneryn poismenoa. Daniel Craig ilmaisi surunsa virallisella 007-sivustolla, ja toivoo Connerylle golfkenttiä, missä Sean ikinä nyt onkaan. Craig sanoo, että Connery tullaan muistamaan Bond-elokuvista, mutta myös monista muista rooleista. Craigin mukaan Connery määritteli aikakauden ja tyylin Bondille, ja uskoo Conneryn vaikuttavan jatkossakin näyttelijöihin ja elokuvantekijöihin vuosiksi eteenpäin.

Pierce Brosnan totesi Conneryn olleen hänelle suurin James Bond, kun Brosnan oli poika vielä, samoin silloin, kun Brosnanista itsestään tuli aikuisena James Bond. Connery johdatti tietä kaikille niille James Bond-näyttelijöille, jotka seurasivat hänen ikonisia jalanjälkiään, kertoi Brosnan. “Olit suuri kaikin tavoin näyttelijänä ja ihmisenä, ja pysyt sellaisena aikojen loppuun asti. Olit koko maailman rakastama, ja sinua tullaan kaipaamaan”, kirjoitti Brosnan Instagram-tilillään.

Timothy Dalton kehuu New York Times-lehdessä Connerylla olleen suurenmoinen läsnäolo, ja sanoo hänen olleen hieno pääosan esittäjä.

George Lazenby muistelee Facebook-sivullaan Connerya lämmöllä, kuinka hän juuri hiljattain onnitteli 90-vuotiasta kolleegaansa syntymäpäivän johdosta, mutta nyt on toimittanut osanottonsa Conneryn perheelle. Lazenby kertoo tavanneensa Conneryn muutaman kerran, ja oli tyytyväinen saadessaan Conneryn hyväksynnän Bond-elokuvalleen “Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa” (1969), joka oli Conneryn mielestä paras Ian Flemingin tarinoista. Enemmän kuin Conneryn Bond-elokuvia, Lazenby arvostaa Conneryn muita asioita kuten hyväntekeväisyys, perhe, politiikka ja golf.

KYNTTILÖITÄ JA KUKKIA CONNERY-PATSAAN JUURELLE?

Sean Conneryn pronssiin ikuistettu näköispatsas löytyy Tallinnasta, Virosta. Se on pystytetty vuonna 2011 ja löytyy Tallinnan vanhasta kaupungista skottiravintola Soti klubin pihalta. Teoksen on tehnyt Tiiu Kirsipuu.

Sean Conneryn patsas Tallinnassa

SEAN CONNERYN TAUSTA

Thomas Sean Connery syntyi 25. elokuuta 1930 Fountainbridgessä, Skotlannissa varsin köyhään perheeseen. Conneryn isä Joseph Connery oli rekkakuski ja tehdastyöntekijä ja äiti Euphemia “Effie” McBain siivooja. Thomas sai nimensä isoisänsä mukaan.

Conneryn koulumenestys oli heikko ja hän jätti koulut 15-vuotiaana ja liittyi Britannian merivoimiin vuonna 1946, jossa oli kolme vuotta, mutta joutui jättämään laivaston mahahaavan takia.

Merivoimien jälkeen hän työskenteli mm. muurarina, hengenpelastajana, rekkakuskina ja ruumisarkkujen viimeistelijänä.

Connery on kertonut, että häntä alettiin kutsua Seaniksi, hänen toisella nimellään, paljon ennen kuin hänestä tuli näyttelijä. Nuorena häntä kutsuttiin myös nimillä “Tommy” ja “Big Tam.”

18-vuotiaana Connery aloitti kehonrakennuksen. Hänen virallisilla sivuillaan Conneryn sanotaan sijoittuneen vuoden 1950 Mr. Universe- kilpailuissa kolmanneksi, mutta useimmissa muissa julkaisuissa vuoden sanotaan olleen 1953 ja luokan junioriluokka (Junior class).

Connery harrasti myös jalkapalloa ja Manchester Unitedin managerin Matt Busbyn kerrotaan tarjonneen Connerylle sopimusta seurassa jalkapalloilijana. Connery myönsi, että tarjous kiinnosti, mutta on sanonut: “Ymmärsin, että huippuluokan jalkapalloilija voi olla huipulla kolmekymppiseksi asti ja minä olin jo 23. Päätin, että minusta tulisi näyttelijä ja siitä tulikin yksi järkevimmistä päätöksistäni.”

Conneryn ensimmäinen elokuvarooli oli elokuvassa “Lilacs in the Spring” (1954).

Ensimmäinen merkittävämpi rooli oli elokuvassa “Sotakirjeenvaihtajan rakkaus” (1958), jossa Connery näytteli Lana Turnerin kanssa. Connery näytteli myös esimerkiksi elokuvassa “Tarzanin suuri seikkailu“, kunnes teki lopullisen läpimurtonsa James Bondin roolissa ensimmäisessä Bond -elokuvassa “Salainen agentti 007 ja tohtori No” (1962).

Loppu onkin historiaa. Connery esiintyi Bondina viisi kertaa 1960-luvulla ja viimeisen kerran virallisessa Bond-elokuvassa “Timantit ovat ikuisia” vuonna 1971, palaten vielä Bondin rooliin vuoden 1983 “Älä kieltäydy kahdesti” -elokuvassa.

Connery on tehnyt monia muistettavia rooleja vuosien varrella, kuten parhaan miessivuosan Oscar patsaan tuoneen Jim Malonen rooli elokuvassa “Lahjomattomat” (1987), Sean on ollut myös Juan Sánchez Villa Lobos elokuvassa “Highlander – kuolematon” (1987) ja sen jatko osassa “Highlander 2 paluu” sekä Indiana Jonesin isä Henry Jones elokuvassa “Indiana Jones ja viimeinen ristiretki” (1989). Muita menestyselokuvia ovat mm. “Punaisen lokakuun metsästys” (1990), “The Rock – paluu helvettiin” ja “Ansa viritetty“. Viimeiseksi valkokangas rooliksi jäi Allan Quatermainin rooli elokuvassa “Herrasmiesliiga” vuodelta 2003. Elokuva oli suuri pettymys taloudellisesti, mutta myös Connerylle itselleen, jonka jälkeen hän ilmoitti pitävänsä taukoa näyttelemisestä. Vuonna 2006 hän kertoi jäävänsä kokonaan eläkkeelle.

Sean Connery oli naimisissa näyttelijätär Diane Cilenton kanssa vuodet 1962-1973, josta heille syntyi poika Jason Connery vuonna 1963. Connery meni uudelleen naimisiin vuonna 1975 Micheline Roquebrunen (syntynyt 1929) kanssa.

Vuonna 1996 Connerylle myönnettiin Golden Globe elämäntyönpalkinto ja vuonna 2000 hänet lyötiin ritariksi, ja vuonna 2006 hänelle myönnettiin Yhdysvaltain elokuvainstituutin elämäntyöpalkinto. Vuonna 1989 People lehti nimesi Conneryn “maailman seksikkäimmäksi elossa olevaksi mieheksi”.

Vaikka Connery on poissa, hänen muistonsa elää ikuisesti!