Tapahtumaraportti: License To Sing (2.5.2019)

Tapahtumaraportti: License To Sing (2.5.2019)

May 6, 2019 0 By 007 Travelers

Mitä: Severi Pfeiffenberger tulkitsi B-tutkintokonsertissaan James Bond- elokuvasarjan helmiä

Missä: Musiikkitalo, Black Box, Mannerheimintie 13 A, Helsinki

Milloin: 2.5.2019

Järjestäjä: Taideyliopiston Sibelius-Akatemia


Severi Pfeiffenberger aloitti B-tutkintokonserttinsa räväkästi “Another Way to Die” – kappaleella elokuvasta “007 Quantum of Solace” vuodelta 2008.

“Idea lähti lauluopettajaltani Hanna Hurskaiselta. En aluksi syttynyt ollenkaan ideaan Bond-konsertista, sillä se vaatisi minulta näyttelijätaitoa esittää Bondia. Kypsyttelin 2 vuotta ajatusta, että miten saisin konsertista minun näköisen, jossa olisi punainen lanka ja saisin olla oma itseni lavalla. Kun taustatarina syntyi, laulutkin loksahtelivat paikoilleen ja sopiva tarinakin syntyi. Perinteinen ajatus oli: Voisinko minäkin olla Bond?”

Toisena listalla oli upean herkkä esitys uusimman Bond-elokuvan “007 SPECTRE“:n tunnarista “Writing’s on the Wall“. Severi Pfeiffenbergerin laulu on todella selkeää ja sanoista saa jopa paremmin selvää kuin Sam Smithin alkuperäistulkinnassa.

“Yhtä suosikki Bond-tunnaria en voi nimetä, kun kaikki ovat niin upeita! Minusta on hienoa, miten kaikki Bond-tunnarit heijastaa sen ajan populaarimusiikkia, mutta pitävät silti itse Bond-fiiliksen yllä. Se ei ole helppoa.”

Seuraavaksi kuultiin hilpeä tangoversio “Thunderball” -biisistä, (sov. Pfeiffenberger) jonka jälkeen settilistan yllätysvalintana “Surrender” – kappale, joka kuullaan K.D. Langin esittämänä elokuvan “Huominen ei koskaan kuole” (1997) lopputekstien aikana. Pfeiffenbergeriä säesti tässä kappaleessa ainoastaan pianisti Aapeli Hakala, joka oli myös sovittanut tämän version.

Sovittamansa “For Your Eyes Only” – kappaleen aikana Pfeiffenberger kyseli yleisöltä ovatko he koskaan miettineet mitkä ovat Bondin fiilikset erilaisissa tilanteissa joihin tämä joutuu, ja Pfeiffenberger sanoi myös esityksen alkupuolella kysyvänsä itseltään, mitä Bond tekisi tilanteissa joihin itse joutuu.

Loistavan bondmaisesti Pfeiffenberger veti seuraavat kappaleet “Licence to Kill” (1989), “Live and Let Die” (1973) ja “GoldenEye” (1995) bändin soittaessa todella ammattimaisesti taustalla. 007 Travelers on nähnyt aika monta Bond-konserttia eri artistien esittäminä ja käsi sydämellä voimme sanoa, että tämä keikka kokonaisuudessaan oli aivan sieltä huipulta.

“Kaikki Bond-biisit ovat omalla tavalla isoja ja haastavia, joko tulkinnallisesti tai lauluteknisesti. Suurin haaste oli ehkä silti taitavan Sam Smithin laulu “Writings on the Wall” sen laajan ambituksen takia. Eniten nautin “For Your Eyes Onlysta” ja “Licence to Kill“- vedoista, kun saimme sovitettua ja nivottua laulut upean bändini kanssa yhteen.”

Yksi illan hienommista versioista oli 80-luvun “The Living Daylights“, jonka norjalaisbändi A-ha esitti vuoden 1987 elokuvassa “007 vaaran vyöhykkeellä.” Pfeiffenberger on myös sovittanut esittämänsä version, kuten myös useita muita esityksen aikana kuultuja lauluja.

Nobody Does It Better” – totesi Severi Pfeiffenberger ennen illan viimeistä kappaletta. Vain Sonja Patrikainen säesti kontrabassolla kun yleisö hiljentyi kuulemaan aivan loistavaa tulkintaa (sov. Pfeiffenberger ja Patrikainen) Chris Cornellin vuoden 2006 “Casino Royale” -elokuvaan tekemästä kappaleesta “You Know My Name“.

“Konsertin suunnittelu lähti ensin tarinasta, jonka avulla sain biisit oikeaan järjestykseen. Haastavuus oli siinä, että suurin osa 007-biiseistä ovat alunperin naisartisin tulkitsemia. Sovitukset syntyivät osittain bändin kanssa treeneissä, että myös niiden tekstien kautta, kuten esimerkiksi konsertin viimeinen laulu “You Know My Name“. Sovitus pelkälle kontrabassolle ja laululle pakotti yleisön kuuntelemaan tarinaa, jonka lopussa kysyn epätoivoisesti “Do you even know my name?…. You’ll know my name.””

Ja tämän konsertin jälkeen paikallaolijoista ne, jotka eivät Severi Pfeiffenbergerin nimeä tienneet, muistavat sen varmasti nyt lopun ikäänsä. Todella valovoimainen artisti on kyseessä ja edessä on varmasti upea tulevaisuus! Täydet kymmenen pistettä tälle konsertille. Toivottavasti kuulemme Severistä ja koko bändistä vielä lisää Bond-biisien merkeissä. 007 Travelers vahvasti suosittelee!


“Oli hienoa päättää musiikin maisterin opintoja tällaisella konsertilla!”

Severi Pfeiffenberger, laulu
Aapeli Hakala, piano
Esa-Pekka Tupala, syntetisaattori, pasuuna
Kalle Kontio, rummut
Aapo Wikstén, basso
Noel Syvälahti, kitara
Joonas Tuhkanen, perkussiot, saksofoni
Danila Pushin, trumpetti
Hanna Marttila, taustalaulu
Siiri Närhinen, taustalaulu
Helena Puukka, taustalaulu
Veli-Pekka Vaari, viulu
Laura Kuisma, viulu
Sarah Devoyon, sello

Lainaukset Severi Pfeiffenbergerin antamasta haastattelusta 007 Travelers-sivustolle.