007-Matkakertomus: Kotka (SUOMI) 2014

007-Matkakertomus: Kotka (SUOMI) 2014

September 12, 2014 3 By 007 Travelers

KOTKA 5.-7 syyskuuta 2014

007 Travelers vieraili Kotkassa, aivan kuin James Bondkin John Pearsonin kirjassa ”James Bond, superagentin hurja elämä. Kaikki tässä 007-matkakertomuksessa olevat lainaukset ovat kyseisestä kirjasta.
Piritan, Mikan ja tyttären kolmen hengen perhematka.

Majoitus:

Haapasaaren koulu, Haapasaari, (Kotka)
20,00 EUR / henkilö / 1 yö, ei aamiaisia, varattu www.haapasaariseura.fi – sivujen kautta
Hotelli:
Seurahuone Kotka, Keskuskatu 21, Kotka, Finland
132,00 EUR / 1 yö, sisältää aamiaisen, varattu www.sokoshotels.fi:n kautta
MatkustustiedotOnnibus
Reitti: Helsinki – Kotka – Helsinki
Hinta: 30,00 EUR / 3 henkilöä / suunta

Bussimatkan kesto: 2 tuntia / suunta

LaivayhtiöFINFERRIES/KYMEN SAARISTOLIIKENNE OY
Laiva: Otava
Reitti: Kotka – Haapasaari – Kotka
Hinta: Ilmainen
Laivamatkan kesto: 2 tuntia / suunta

Perjantai 5.9.2014

Kauniina aurinkoisena perjantai-iltapäivänä otimme suunnan kohti Kotkaa. Matkamme alkoi Helsingistä Kiasman kulmalta, josta nousimme Onnibussin kyytiin. Onnibussiin saa lippuja heidän nettisivuiltaan ja mitä aiemmin matkan varaat ja maksat, sitä edullisemmaksi se tulee.

Bussissa:
Sähkö ja netti
Ilmastointi
Moderni kalusto
Säädettävät istuimet
Kokenut kuljettaja
WC
Esteettömyys
Turvavyö

Matkamme Kotkaan kesti kaksi tuntia ja meni mukavasti. Kotkaan saavuttuamme ostimme hieman matkaevästä ja ruokaa illaksi paikallisesta SALE-kaupasta, jossa oli oikein hyvä palvelu ja ystävällinen henkilökunta.

He soittivat meille taksin, joka vei meidän Kuusisen / Sapokan satamaan, jossa yhteysalus OTAVA olikin jo valmiina odottelemassa matkustajia.

Tiesimme, että James Bondilla oli sininen moottorivene ja matkusti saarelle, joka sijaitsi kymmenen mailin päässä Venäjän rajalta. Päättelimme koordinaateista, että saari saattaisi olla Haapasaari. Matkallaan saarelle Bond näki paljon asumattomia saaria, joissa oli paljon mäntyjä.

”Aurinko aleni varhain, ja alkoi jo hämärtää hänen nähdessään Lublinin. Sen mastot kohosivat horisontissa kuin etäiset kallistuneet puut. Bond ohjasi sitä kohti.

Saari oli puolen mailin päässä sen takana, kalliomöhkäle, jonka laella kasvoi mäntyjä kuin tukkana.”

Matkallaan Bond näki Lublin-nimisen laivan. Kysyimme Otavan miehistöltä Lublinista, ja he löysivät netistä Lublin-laivan, joka hyvinkin saattoi olla inspiraationa kirjailija John Pearsonille hänen kirjoittaessaan Lublin-laivasta.

Lublin

“Bondin piti lähteä Kotkaan, joka oli satamapaikka ja viimeinen suuri kaupunki ennen Venäjän rajaa. Siellä hän ottaisi moottoriveneen – Birkin selosti pitkään, miten hankalaa sen hankkiminen oli ollut – ja ajaisi eräälle pienelle saarelle kymmenen mailin päähän rajavyöhykkeeltä.”

“Siellä oli kaksi pientä puista majaa ja laiturinpätkä, mutta ei elonmerkkiäkään. Bond ajoi laituriin, kiinnitti veneen ja hyppäsi maihin.”

Bond vietti yönsä ulkona jäätävän kylmässä ilmassa saarella, josta hän oli löytänyt pienen mökin. Me nukuimme sisällä mukavassa mökissä. Bond näki mökissä tyhjän laverisängyn ja toisen, jossa oli kasattuna peittoja. Hän lavasti sängyn näyttämään siltä kuin olisi nukkunut siinä.
Meidän sängyt olivat aivan kuvauksen mukaiset Haapasaaren koululla. Pääsimme näin oikeaan tunnelmaan.

“Hän oli tullut hyvissä ajoin ja tutki saarta. Siellä ei ollut ketään, mutta hänen ihmeekseen toinen maja oli auki. Hän kurkisti sisään. Se oli karkeasti kalustettu – tuoleja, pöytä, huopia laverilla. Bond vetäisi aseensa esiin ja astui sisään. Maja oli tyhjä.”

Haapasaari
Haapasaari on saari Suomenlahdella Kotkan kaupungissa ja entinen Suomen kunta. Asukkaita Haapasaarella on 17 (31.12.2012).
Haapasaari sijaitsee 23 kilometriä Kotkansaarelta kaakkoon. Saari muistuttaa muodoltaan tuplahevosenkenkää.

Haapasaaren koulu
Koulu oli toiminnassa vuosina 1890 – 1973 jakaen tietoja ja taitoja parhaimmillaan lähes 50 oppilaalle. Nyt koulua voidaan vuokrata majoitusta varten. Koulua isännöi Haapasaari-seura.

Haapasaaren Osuuskauppa
Haapasaaren Osuuskauppa on Suomen pienin itsenäinen osuuskauppa.
Se palvelee asiakkaita ympäri vuoden, talvisaikaan neljänä päivänä viikossa ja kesäaikana joka päivä.

Visiittimme aikana saarella oli häävalmistelut menossa. Tuntui, että kaikki saaren ihmiset olivat mukana auttamassa. Kaikki olivat oikein ystävällisiä meille, saimme mm. juomavettä koska saaren vedenjakelu oli mennyt tilapäisesti poikki.
Lauantai 6 Syyskuuta 2014
Jätimme Haapasaaren taaksemme ja matkasimme jälleen OTAVA -laivalla takaisin Kotkaan. Satamassa oli armeijan vanhaa kalustoa.

Kirjauduimme sisään Hotelli Seurahuoneelle.

Tutkimme Kotkaa lisää ja löysimme tehtaan piiput, jotka myös Bond -kirjassa mainittiin.

“He olivat Kotkassa lounasaikaan. Se oli pieni pirteä ja nykyaikainen, lasitehtaiden ja valtavan paperitehtaan ympärillä kasvanut kaupunki. Ilma tuoksui pihkalle. Oli raikas syksyinen päivä, ja Bond tunsi piristyneensä. Birkinillä oli monokkeli tiukasti silmällään, ja hän esitteli ylpeänä Bondille hankittua moottorivenettä.”

Näimme myös kauniita vesiputoksia Sapokan vesipuistossa.

Sapokanlahti Tallinnankadun varrella työntyy merestä muodostaen merellisen poukaman Kotkansaareen. Sapokan Vesipuisto on kaupunkilaisille ja matkailijoille tärkeä paikka, jossa viihdytään ympäri vuoden.

Puiston kunnostaminen aloitettiin vuonna 1990. Neljä vuotta myöhemmin puisto valmistui kaupunkilaisten iloksi ja virkistykseksi.

Sapokan Vesipuiston suunnittelun keskeiset elementit runsaan ja monipuolisen kasvillisuuden lisäksi ovat vesi, kivi ja valaistus.
Uloimmalta aallonmurtajalta puolen kilometrin pituisessa putkessa johdettu merivesi syöksyy lahdelmaan noin 20 metriä korkeasta putouksesta.

Vierailumme Kotkassa oli päättymässä. Sitä ennen nautimme illallista ravintola Fransmannissa.

Pirita & Mika
Muuta tehtävää ja nähtävää Kotkassa:

Maretarium
Maretarium – kotimaisten kalojen upea akvaariotalo

Maretarium on ainutlaatuinen suomalaisten kalojen akvaariotalo, jossa vesistöjemme asukit elävät luonnonmukaisesti vuodenaikojen mukaan. Maretarium on paitsi viihdyttävä, myös innostavan hyödyllinen elämys koko perheelle. Tarjolla on paljon kiehtovaa nähtävää ja runsaasti tietoa. Maretarium sopii ihan jokaiselle!

Merikeskus Vellamo – ei mikään tavallinen museo, vaan monipuolinen kohtaamispaikka

Merikeskus Vellamo on Suomen merimuseolle ja Kymenlaakson museolle rakennettu upea uudisrakennus, jonka palkittu arkkitehtuuri on herättänyt sekä kansallista että kansainvälistä huomiota. Rakennus kohoaa uljaana, 300 metriä pitkänä ja 30 metriä korkeana aaltomaisena ja monumentaalisena maamerkkinä Kotkan Kantasatamassa aivan kaupungin keskustan tuntumassa.

Kirjassa Bond matkaa myöhemmin Kairoon, meilläkin on jo uusi Bond-matka suunnitteilla.

Haapasaari
Haapasaari

Katso lisää Kotkan turistinähtävyyksiä täällä
Kaupunkilehti Ankkurin haastattelu käynnistämme Kotkassa täällä

Lisää 007-Matkakertomuksia täällä