Arvostelu: 007 No Time To Die rikkoo Bond-elokuvien rajoja!
September 29, 2021Ensi-ilta: 30.9.2021, ikäraja K16, elokuvan kesto 2h 43min.
Moneen kertaan siirtynyt Daniel Craigin tähdittämä James Bond- seikkailu “007 No Time To Die” (2021) saa vihdoin ensi-iltansa useiden käänteiden ja ongelmien jälkeen. Tuotantoa hidastuttivat ainakin ohjaajavaihdos Danny Boylesta Cary Fukunagaan erimielisyyksien johdosta, Craigin loukkaantuminen kuvauksissa ja räjähdys Pinewood Studioilla. Lisäksi koronapandemia siirsi elokuvan ensi-iltaa moneen kertaan eteenpäin. Onneksi odotus palkitaan ja nyt nähdään kaikkien aikojen pisin 007-leffa, josta saamme nauttia 2 tuntia ja 43 minuuttia. (Vertailun vuoksi: lyhin on “007 Quantum of Solace” (2008), lähes tunnin “No Time to Dieta” lyhempi: 1h 46 min)
“No Time To Die” on Bond-leffojen rajoja rikkova. Rasismi ja seksuaalivähemmistöt nostetaan esiin muutamilla kommenteilla, lisäksi naiset ovat vahvoja ja tasa-arvoisia. Paljon vedotaan katsojan tunteisiin, isoja yllätyksiä on luvassa ja ollaan suurten muutosten edessä. Tarina on hieman sekava ja elokuvasta olisi voinut leikata puolisen tuntia pois tai sitä olisi voinut tiivistää. Ihan perinteinen Bond-elokuva ei ole kyseessä. Vanhoja tuttuja elementtejä on toki, ja viittauksia vanhoihin 007-leffoihin löytyy esim. musiikin myötä ja aiempia hahmoja kunnioitaan taulujen ja valokuvien muodossa. Elokuva kokoaa varsin onnistuneesti Craigin tähdittämät Bond-leffat yhteen.
Alkujakso
Liikkeelle lähdetään Norjan talvisista maisemista takaumajaksosta. Elokuvassa ei tässä vaiheessa ole bondimaisia elementtejä, tai se voisi olla jostain muusta leffasta. Hiipivää jännitystä kyllä piisaa, ja elokuvan nuori tähti joutuu fyysisesti koville. Tämä oli tiedossa jo roolituksessa, lähipiiristämme oli haku tähän, mutta hän ei tullut valituksi, valitettavasti. Tässä Bond-leffassa alkujakso on tavallista pitempi, Norjasta pulahdetaan suoraan Italian Materaan, kirjaimellisesti. Näissä kauniissa maisemissa päästään stuntkohtauksiin ja takaa-ajoihin, joita on aiempien Bond-leffojen alkujaksoissa totuttu näkemään. Bond kaasuttelee moottoripyörällä pahiksia karkuun mutta vaihtaa kulkupelinsä näppärästi luodinkestävään Aston Martiniin.
Musiikki
Hans Zimmerin tekemän toimivan 007-elokuvamusiikin myötä ei voi jättää huomiotta leffan tunnaria: Amerikkalainen laulaja Billie Eilish teki elokuvan tunnarin veljensä Finneas O’Connellin kanssa, kappale “No Time To Die” julkaistiin jo viime vuoden puolella ja se nousi Suomen virallisella listalla parhaimmillaan kolmanneksi. Billie Eilish on historian nuorin James Bond-tunnarin kirjoittaja ja esittäjä 18-vuoden iässä. Kappale on herkkä ja hentoinen mutta sanoituksiltaan dramaattinen. Kuka pettää ja kenet?
Lokaatiot
Tätä me odotimme erityisesti, koska maailmalla 007-kuvauspaikoilla kiertäessämme kiinnitämme erityistä huomiota kuvauspaikkoihin ja niiden valintaan. Elokuvassa nähdään Norjan ja Italian lisäksi Jamaikan eksotiikkaa ja rennompaa meininkiä, kun Bond on viettänyt viisi vuotta kaikessa rauhassa eläkepäiviään. Felix Leiter (Jeffrey Wright) saapuu pyytämään Bondin apua kadonneen tiedemiehen tapauksessa. Bond tutustuu uuteen 00-agenttiin, Nomiin (Lashana Lynch), ja kaksikon välistä sanailua ja kuittailua kuullaankin pitkin elokuvaa. Nomi nähdään tasavertaisena Bondin rinnalla. Tarina vie Bondin Kuubaan, mutta kuvaukset tehtiin todellisuudessa Pinewoodin studioilla Englannissa. Edellisen kerran Bondin käydessä Kuubassa elokuvassa “Kun maailma ei riitä” (The World Is Not Enough, 1999) kuvaukset tehtiin Espanjan Cadizissa. “No Time To Die“-elokuvassa Kuuban tarinassa esittäytyy Ana de Armaksen näyttelemä Bondin apuri Paloma, jonka ruutuaika jää harmillisen lyhkäiseksi. Ana de Armas onkin varmasti joutunut opettelemaan melkoiset taistelukoreografiat sekä samaan aikaan hallitsemaan avonaisen mekon päällä pysymisen. Englantiin päästään tottakai, mitä olisikaan Bond-leffa ilman Bondin kotimaata, joka on yksi omista suosikeistamme reissuillamme, sinne aina palaamme! Harmiksemme elokuvan Lontoon kohtauksissa ollaan enimmäkseen sisätiloissa. Pääsemme kuitenkin kurkistamaan Q:n (Ben Whishaw) kotia. Lisäksi M:n (Ralph Fiennes) toimiston ovet käyvät ja porukkaa kokoontuu milloin mistäkin syystä. Huoneessa koetaan elokuvan huumorihetki Bondin kuitatessa M:lle juomiseen liittyen, ja tässä leffassa ei lasiin syljetä eikä juomatilaisuuksia tuhlata. Färsaarilla puolestaan on osittain kuvattu tajunnan räjäyttävä loppujakso.
Roolit
Nostamme seuraavat: Rami Malek onnistuu konna Safinin roolissa, tulkinta on samaan aikaan vahva ja herkkä. Léa Seydouxin esittämän Madeleine Swannin hahmo on kasvanut “SPECTRE“:n (2015) ajoista, enemmän rohkeutta ja tunteita. Daniel Craig tekee viimeisessä Bond-roolissaan huikean suorituksen, ja onnistuu näyttämään inhimillisiä piirteitä mutta olemaan samalla piinkova agentti.
Tuotesijoittelu
Tuotesijoittelulla on aina ollut suuri merkitys Bond-elokuvissa.
Kellot
Omega on “No Time to Die“n kellotoimittaja. James Bondilla on ranteessaan Seamaster Diver 300M 007 Edition, agentti Nomi pitää kädessään 38mm Seamaster Aqua Terra- kelloa ja Moneypenny katsoo aikaa 27.4mm De Ville Prestige- kellosta.
Juomat
Vodka martinit tehdään tällä kertaa Smirnoff – vodkasta, Heinekenin kanssa jatkuu yhteistyö olutmerkin osalta kuten myös pitkäaikainen kumpaanuus Bollinger– shamppanjan kanssa.
Puhelimet
Suomalaisväriä mukaan tuovat Nokian puhelimet. Viivästynyt ensi-ilta on tuonut ongelmia matkaan, kun puhelinversiot ovat ehtineet päivittyä matkan varrella. Agentti Nomilla ainakin uusissa mainoksissa on käsissään Nokian XR20- versio.
Vaatteet ja asusteet
James Bond käyttää taas Tom Fordin pukuja neljättä kertaa peräkkäin. Tom Ford on vaatettanut myös agentti Nomin (Lashana Lynch). N.Peal on toimittanut muita vaatteita Bondille siinä missä Crockett & Jones on toimittanut hänelle kengät. 007 pitää “Highbury“- kenkiä useassa kohtauksessa, ja “Molton“- kenkiä, kun tarina vie Bondin Norjaan. Moneypenny (Naomie Harris) kantaa elokuvassa Michael Korsin laukkuja.
Marks & Spencerin takki
Tässä kohtaa tunnustamme, että ko. takin vilahtaminen Norjan kuvauksissa sai meidät ostamaan Englannista samanlaisen takin perheemme juniorille, ja voimme kuvitella kuinka Bondiin liittyvät tuotemerkit, mainonta sekä koko elokuva alkavat täyttää kauppiaiden kukkaroita ja elvyttää taloutta.
Ylipäätään “007 No Time To Die” on onnistunut elokuva ja päättää komeasti Daniel Craigin huikean uran agenttina. Elokuva liikutti ja kosketti. 007 Travelers suosittelee kanssa-agentteja ja muita Bond-faneja varaamaan liput luodin nopeudella täältä.
Mielenkiintoista on nähdä mikä 007:n suunta on Daniel Craigin jälkeen. Kuka on uusi pääosan esittäjä ja mihin päin tuottajat salaista agenttia jatkossa vievät. Odotetaan: “We Have All the Time in the World“
LISÄÄ NO TIME TO DIE-UUTISIA täällä